Site pictogram Tilburgers.nl

Een weekend lang Kaapstad

Kaapstad 2023 Damon Belanger Shadow Art Foto: Simon Chuang

Kaapstad Festival viert dit weekend haar lustrum-editie met uitgebreid programma in Tilburg

Dit weekend popt kunstfestival Kaapstad op in Tilburg om drie dagen lang een frisse blik te werpen op de vaak zo voorspelbare openbare ruimte. 28 kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Willem de Haan (Nederland), Damon Belanger (Verenigde Staten) en Sidsel Bonde (Denemarken), kapen de binnenstad met installaties, performances en cityhacks. Op de editie van 2023 vinden bezoekers onder andere een groot strobalenkasteel, fantasierijke schaduwkunst, drag yoga en andere verrassende werken en performances. Kaapstad Tilburg is gratis te bezoeken van 18 tot en met 20 augustus.

De openbare ruimte is op veel plaatsen het domein geworden van de multinationals en marketeers, gemaakt om te consumeren. Kunstfestival Kaapstad start met pop-up kunst een dialoog met stadsgebruikers over wat de binnenstad nog méér kan zijn.

Artistiek leider Anja Reinhardt: “We willen dat mensen voelen dat de stad is ook van hen is, dat we samen invloed hebben op de openbare ruimte.” Zo reizen kunstenaars van over de hele wereld af naar Kaapstad Festival om hun blik op de openbare ruimte tentoon te stellen. Een daarvan is Damon Belanger (Verenigde Staten) die zijn beroemde Shadow Art naar de straten van Tilburg brengt. Schaduwen van vuilnisbakken, paaltjes en fietsen veranderen met zijn penseel in fantasiewezens en wonderlijke beeltenissen.

Kapers op de kust
Kapen is een werkwoord dat staat voor het overnemen van de stad met kunst. Een uitnodiging om de regels te buigen. Zo kaapt kunstenaar Robbert van der Horst een stukje Tilburg met een indrukwekkend strobalenkasteel genaamd Civil en grote tetrisblokken genaamd Complex Compound waarmee stadsgebruikers hun eigen bouwwerk kunnen maken. Belgisch kunstenaar Benjamin Vandewalle bouwt een hele kunstkermis op onder de naam Studio Cité waar bezoekers hun perspectief op de wereld kunnen veranderen. In kijkdozen en spiegelkarren kunnen ze, zoals hij het noemt, analoge psychedelica ervaren. “Mensen raken soms echt van hun melk.” vertelt Benjamin. “Door die spiegels in Studio Cité ga je zintuigelijke waarnemingen helemaal door elkaar halen, omdat ze je iets anders laten zien dan je lichaam je vertelt.”

Nederlandse primeurs

Kaapstad 2023 Ruben Mardulier Coloured Roosters  Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Verder zijn er meerdere Nederlandse primeurs te vinden op Kaapstad 2023 die speciaal voor het evenement ontwikkeld zijn. Zo reist kunstenaar Willem de Haan met Festival Toilets af naar Tilburg, dit zijn omgebouwde DIXI’s die een ode brengen aan de urban plasplek. House of Salvation presenteert een combinatie van drag en yoga waarbij mensen flamboyant tot rust kunnen komen en artist-in-residence Ruben Mardulier presenteert Coloured Roosters, een reeks van 8 nieuwe werken en performances die hij tijdens Kaapstad Festival 2023 onthult. Eén van die performances mogen we al delen: een oproep aan een willekeurig persoon om met hem te komen worstelen, als je wint ontvang je een prijs van €100. Wat daaruit voortvloeit, dat blijft net als de rest van Kaapstad, niet te voorspellen, maar daarom zo leuk.

Mobiele versie afsluiten