Site pictogram Tilburgers.nl

Een zomers begin, maar eindigt in tranen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: een zomers begin eindigt in tranen. Tot en met woensdag laat de zomer zich zien als de temperatuur elke dag de 25 graden overschrijdt. Het blijft daarbij droog, waarbij zon en wolken elkaar zullen afwisselen. Elke dag wordt het ook warmer: van 26 graden op maandag tot een tropische waarde van 30 graden op woensdag. Maar dat is dan ook meteen de warmste dag van de week, want daarna zorgen regen- en onweersbuien voor afkoeling. Op donderdag vallen we dan terug naar een graad of 22 en vallen er geregeld buien.

Op vrijdag begint de astronomische zomer, maar echt zomeren doet het dan niet met slechts 20 graden en een enkele bui. Het weekeinde ziet er een stuk beter uit als de temperaturen weer beginnen op te lopen en het droog blijft.

Juni is een kletsnatte maand aan het worden. In het westen van het land is er al tussen de 140 en 160 mm gevallen. Dat gebeurde onder andere in Hoofddorp en Kudelstaart waar het neerslagtotaal is opgelopen naar respectievelijk 157 en 143 mm. In Brabant zitten we op neerslagsommen tussen de 90 en 110 mm, zoals in mijn eigen Berkel-Enschot waar deze maand al 99,5 mm is afgetapt. Daarbij viel op vier dagen minstens 10 mm, waarbij op de 5e en 12e zelfs meer dan 20 mm werd opgevangen.

De late avond van 5 juni en de daaropvolgende nacht van 6 juni was helemaal spectaculair toen in een paar uur tijd 48 mm werd geregistreerd. Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak na een zomerse vrijdag die het kwik deed stijgen naar ruim 26 graden in onze regio. Maar ja, dan werd meteen afgestraft met een waterballet in de nacht en op zaterdagochtend. Nieuwkoop noteerde 46 mm, Hoofddorp 44 mm en in Tilburg en Berkel-Enschot werd nog 13 mm afgetapt. Maar van de neerslag waren we nog niet af, want in de middag en begin van de avond kwamen buien opzetten die nog 2 mm achterlieten. Ondanks de vele bewolking en neerslag werd het toch zo’n 21 graden. Na de bui in de avond werd het helder en zakte het kwik in de nacht verder naar een graad of 13.

Deze zondag begon dan ook stralend met alleen maar zonneschijn. In de loop van de ochtend werden deze vergezeld met stapelwolken en dat weerbeeld houden we voor rest van de dag. Misschien dat uit zo’n wolk nog een buitje kan vallen, maar dat mag geen naam hebben. Het is overwegend droog en met 22 graden is het heerlijk genieten op deze Vaderdag. In de avond maken de stapelwolken plaats voor hoge sluierwolken, waar de zon nog gewoon doorheen zal schijnen.

Vanaf maandag komt de zomer om de hoek krijgen en lopen de temperaturen drie dagen lang op tot over de 25 graden. Oorzaak is een hogedrukgebied die op dit moment via Frankrijk naar Polen trekt en daar in de loop van dinsdag aankomt. Op maandag ligt deze boven Duitsland en draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten, waarmee zeer warme lucht wordt aangevoerd. De thermometer zal dan waarden laten zien van een graad of 26.

Op dinsdag en woensdag wordt het alsmaar warmer en stijgt de temperatuur van 28 op dinsdag naar de tropische waarde van 30 graden op woensdag. Het weerbeeld ziet er prima uit met een mix van wolken en zonneschijn en het blijft droog. Op de warmste dag zal het benauwd gaan aanvoelen als ook vochtige lucht komt binnenstromen. Een teken dat de atmosfeer onstabiel wordt. Er gaan zich dan ook steeds meer stapelwolken vormen die uit kunnen gaan groeien tot stevige buien die met een klap onweer vergezeld zullen gaan.

Dit zorgt meteen voor afkoeling op de donderdag als we de zomerse grens van 25 graden niet meer halen en terugvallen tot een graad of 22. Daarbij vallen geregeld buien, waarbij tussendoor de zon zich regelmatig laat zien.

Op vrijdag staat de zon om 17.54 uur precies boven de Kreeftskeerkring en dat betekent dat bij ons dan de astronomische zomer van start gaat. Maar echt zomeren doen het dan nog niet, want het zal die dag slechts 20 graden worden en valt er nog een enkele bui. In het weekeinde verbetert het weer zich en blijft het droog. Tevens beginnen de temperaturen te stijgen naar 22 tot 23 graden. Maar dan houdt het ook op, want na het weekeinde komen de buien weer op ons af en daalt het kwik weer. En zo blijven we maar op en neer gaan met het weer.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten