Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen extreem heet met 34 tot 36 á 38 graden. Vanaf woensdag einde Hittegolf

De weersverwachting voor de komende week: extreem heet in de eerste dagen, daarna overgang naar koeler weer met buien. Maandag en dinsdag zijn zonnig en extreem heet met 34 op maandag tot 36 á 38 graden op dinsdag. De nachten zijn ook verschrikkelijk warm met 19 tot 21 graden. In de loop van dinsdag ontstaan er stapelwolken die uit kunnen gaan groeien tot enkele regen- en onweersbuien.

Op woensdagochtend kan er nog zo’n bui vallen en kan het nog 28 graden worden. In de middag stroomt koelere lucht onze regio binnen en dalen de temperaturen. Aan het begin van de avond is het dan nog maar 20 graden en dat is lang geleden. Vanaf donderdag is de koelte in het land en zitten we op middagtemperaturen van rond een graad of 22 en in de nachten is dat zo’n 12 graden. Dit duurt tot in het weekeinde.

En ja hoor, daar ging het volgende warmterecord aan diggelen. Namelijk die van langste regionale hittegolf ooit waargenomen door een KNMI-station. In zowel Limburg, Brabant, Gelderland als Twente werd afgelopen vrijdag de 23e zomerse dag achtereen waargenomen, waarvan er minstens drie tropisch waren. Daarmee werd het record van langste regionale hittegolf ooit met 22 dagen uit de boeken geschreven.

Dat gebeurde toen in Arcen in 1994 welke plaatsvond van 10 t/m 31 juli. Op amateur-weerstations, zoals in Berkel-Enschot en Tilburg, staat het hittegolfrecord op 24 dagen en dat werd geregistreerd van 8 t/m 31 juli 2006. Daarbij werd de hoogste temperatuur op de 19e gehaald met 36,7°C en in totaal leverde dat negen tropische dagen op.

Op deze zondag zal ook dit regionale record gebroken worden als we namelijk de 25e zomerse dag van 25 graden ingaan. Daarvan zijn er al 11 tropisch. En de hittegolf zet nog even voort en duurt tot en met woensdag. Daarna overgang naar koeler weer en temperaturen die vanaf donderdag onder de 25 graden duiken. In totaal zou de hittegolf dan 28 dagen duren, een nieuw landelijk record.

Maar dat betekent dus dat er serieus een einde komt aan deze unieke extreem warme periode die we waarschijnlijk nooit meer zullen meemaken. Je kunt het beschouwen als een Elfstedentocht in de winter, die zich nog steeds zal voordoen de komende jaren. Ook dat is een uitzondering en dat geldt ook voor deze gouden zomer. Ondanks alle verhalen van klimaatverandering en opwarming van de aarde blijft dit echt een uitzondering.

Nadat het afgelopen vrijdag in onze regio nog 34 graden werd, deed de temperatuur in dit weekeinde een stapje terug. Zaterdag was het nog steeds tropisch met 31 graden en veel sluierbewolking. Deze zondag is met een heldere hemel van start gegaan gevolgd door stapelwolken die in de loop van de ochtend arriveerden. Vanmiddag heeft de zon al die wolken weer weggebrand en stijgt het kwik naar een graad of 28.

Door de matige noordenwind, kracht 3, zal het anders aanvoelen dan al die hitte van de afgelopen weken. Eigenlijk best aangenaam. Vooral ook de komende nacht als de temperatuur zakt naar een graad of 14.

Door de nadering van een nieuw hogedrukgebied begint de wind echter te draaien van noordoost tot oost en zelfs helemaal tot zuid op maandag. De hete luchtoven in de atmosfeer wordt dan weer gestart en dat merken we meteen als de zon opkomt. Het kwik begint snel te stijgen. Rond negen uur is het een graad of 27 en rond het middaguur is het al 32 graden en dat loopt verder op tot 34 op het einde van de middag. De zon heeft alle ruimte, want is er geen wolkje aan de lucht. In de avond is het nog steeds zeer warm en zwoel. Dat geldt ook voor de nacht, waarbij het niet kouder zal worden dan 19 graden.

Het is de opmaat voor een nog hetere dinsdag die de 36 en plaatselijk zelfs de 38 graden zou kunnen aantikken! Het is een natuurlijk verschijnsel, dat als er een weersomslag op komst is, de atmosfeer er nog even alles uitperst voor wat betreft temperatuur. Maar doordat op hetzelfde moment op 5 km hoogte zeer koude lucht binnenstroomt van -13 graden, wordt de atmosfeer onstabiel en gaat reageren.

Dat uit zich in de vorm van stapelwolken die uit kunnen gaan groeien tot fikse regen- en onweersbuien. Deze kunnen op dinsdagavond en in de nacht naar woensdag al vallen. Daarbij krijgen we nog wel een tropische nacht te verwerken van een graad of 21. Puf, puf.

Op woensdag kan er nog een onweersbui vallen en dan stroomt eindelijk de koelere lucht binnen. Rond het middaguur is het nog zo’n 28 graden, maar dan beginnen de temperaturen echt te zakken tot 20 graden aan het begin van de avond.

Vanaf donderdag eindigt op veel plaatsen de huidige hittegolf en komen we op temperaturen van rond de 22 graden wat tot in het weekeinde aanhoudt. De nachttemperaturen beginnen ook te dalen naar een graad of 12. En omdat deze koelte ook veel wind met zich meebrengt kan nu letterlijk alle warmte het huis uit worden gejaagd. Kortom, vanaf donderdag: alle ramen en deuren tegenover elkaar openzetten! De hitte is voorbij.

Mobiele versie afsluiten