Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen fris, daarna warmer en zonniger

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen fris, daarna warmer en zonniger. Tweede paasdag begint met veel bewolking, waaruit enkele druppels kunnen vallen. Het is maar van korte duur, want al snel verschijnen er opklaringen en laat de zon zich steeds meer zien. Het is wel koud voor de tijd van het jaar. De thermometer laat waarden zien van slechts 11 graden, maar doordat de wind aantrekt zal het veel kouder aanvoelen. Een winterjas is echt geen overbodige luxe. Vervolgens worden ook de nachten kouder en duiken op dinsdag en woensdag naar het vriespunt. Aan de grond gaat het zelfs overal vriezen. Op dinsdag hebben we, bij een temperatuur overdag van slechts 10 graden, nog last van wolken maar deze verdwijnen op woensdag en donderdag. Het wordt dan zeer zonnig, waarbij de temperatuur verder oploopt van 17 graden op woensdag tot een graad of 20 op het einde van de week. Tijdelijk zien we op vrijdag weer wat wolken, maar die verdwijnen in het weekeinde weer.

April is bezig om één van de zonnigste aprilmaanden te worden ooit. Op dit moment staat het aantal zonuren in onze regio al op 109, terwijl we voor de hele maand 198 zonuren mogen opschrijven. En voor de komende week zal het aantal uren zonneschijn verder oplopen. Natuurlijk hebben we nog bijna drie weken te gaan en kan er nog van alles gebeuren, maar deze uren hebben we alvast binnen. Van de elf aprildagen tot nu toe scheen op zeven dagen de zon minstens 10 uur en daarvan waren er vijf dagen met minstens 12 uur. Wat een weelde.

En de temperatuur deed heerlijk mee wat leidde tot een drietal warmterecords. Daarnaast is er vrijwel geen neerslag gevallen. Alleen afgelopen maandagavond viel wat lichte regen, wat nog 0,2 mm opleverde, maar daar bleef het dan ook bij. Nemen we dan meteen de tweede helft van de vorige maand mee, dan zien we dat er in Berkel-Enschot vanaf 15 maart tot en met 11 april slechts 4,6 mm is opgevangen. De droogte is dus weer aan het terugkeren. De laatste keer dat er 28 dagen lang zo weinig neerslag is gevallen was bijna twee jaar geleden. Vanaf 8 juni t/m 7 augustus 2018 werd er slechts 3,2 mm afgetapt en dat over een periode van zelfs 60 dagen! Of dit nu ook zo lang gaat duren is maar de vraag, want vanavond en vannacht worden buien verwacht.

Vandaag en morgen is het Pasen en zal ons een tweedeling maken in het weer. Zeg maar gerust een weersomslag. Op deze eerste paasdag begonnen we met zonnig weer, maar rond het middaguur arriveerden de eerste stapelwolken en dat houden we zo de hele dag. In Zeeland vallen op dit moment daaruit al de eerste druppels. Maar of dat bij ons ook gaat gebeuren is maar de vraag. Het kwik stijgt daarbij naar de 24 graden.

Tweede paasdag is totaal anders. De dag kan met wat lichte regen beginnen omdat in de nacht een koufront over onze regio trekt. Dat betekent dat als de neerslag voorbij is getrokken koude lucht onze regio binnenstroomt. En hoe. In de komende nacht zakt de temperatuur naar de 8 graden, maar zal op maandag overdag niet verder stijgen dan een graad of 11. Tevens neemt de wind toe, waardoor de gevoelstemperatuur onder de 10 graden komt te liggen. Kortom, een winterjas is dan noodzakelijk anders is de kans groot dat je een verkoudheid oploopt. En in deze tijd van de coronacrisis is dat niet handig. Van een dag zonder jas, naar een dag met een dikke jas; Pasen kan grillig zijn. Oorzaak is een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden én een depressie boven Scandinavië.

De wind draait hierdoor vanaf maandag naar het noorden en voert rechtstreeks vanaf de poolstreken koude lucht aan. Op dinsdag komt het hogedrukgebied langzaam onze kant op, waardoor de wind afneemt. Maar de noordelijke wind houdt stand en maakt het zelfs nog iets frisser. Van de neerslag zijn we af, maar we krijgen wel een mix van wolken en zonneschijn. Op woensdag ligt het hogedrukgebied boven onze regio. De wind valt helemaal weg en dat geldt ook voor de wolken.

Maar dat betekent dat we nu heldere nachten krijgen, waardoor het flink afkoelt tot richting het vriespunt. Aan de grond gaat het op dinsdag en woensdag vriezen. Overdag echter stijgt de temperatuur naar de 17 graden omdat het hogedrukgebied gevuld is met zachte lucht. Het hogedrukgebied koerst op donderdag verder richting de Balkan en dan zien we depressies zowel vanuit het zuidwesten als vanuit het noordoosten dichterbij komen en proberen een verbinding met elkaar te maken. Maar dat gaat met moeite.

Hierdoor krijgen we opnieuw een dag met heel veel zonneschijn en waarden die verder oplopen naar de 20 graden. Op vrijdag krijgen we dan toch te maken met de depressies, maar dat blijft beperkt tot enkele wolkenvelden. Dat komt omdat er een nieuw hogedrukgebied in aankomst is en zich in het weekeinde boven Scandinavië gaat vestigen. De wind draait naar het oosten met aanvoer van temperaturen van rond de 20 graden, maar ook droge lucht. Hierdoor zullen we nauwelijks wolken zien en zouden we een zonovergoten weekeinde kunnen krijgen.

Mobiele versie afsluiten