Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen herfstachtig, daarna rustig en overwegend droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen herfstachtig, daarna droog en rustig. Maandag is een bewolkte dag, waarbij het in de loop van de dag gaat regenen. Daarbij neemt de wind flink toe.

Op dinsdag hebben we te maken met buien en blijft het stevig waaien. Op woensdag neemt de wind wat af, maar dan valt er wat lichte regen. Donderdag lijkt de beste dag van de week worden. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog. De temperaturen liggen de hele week op zo’n 7 tot 8 graden. Behalve op vrijdag als de wind uit het noordoosten gaat waaien. Dan wordt het met 5 tot 6 graden wat kouder en is het grijs. De dagen erna blijft het overwegend droog en zullen we af en toe de zon zien.

Brrrr. Wat was het koud vanochtend. Het gras, de daken en de autoruiten waren helemaal wit van de rijp, want het had flink gevroren. In de weerhut dook het kwik in onze regio naar de -2 graden, maar aan de grond op 10 cm hoogte werd matige vorst geregistreerd. Gilze-Rijen, Tilburg, Berkel-Enschot en Eindhoven hadden allemaal kwikstanden van -5,1°C.

Het koudst werd het in het noordoosten van onze provincie waar Volkel nog -5,4°C had. In het noorden van Scandinavië is de winter helemaal toegeslagen met temperaturen die afgelopen nacht tot onder de -30 graden gingen. Voor deze tijd van het jaar is dat bijzonder. Een noordoostelijke stroming zit er voor ons niet in, dus blijft het winterweer nog even op afstand.

Dat het zo kon afkoelen heeft te maken met het passeren van een depressie, waardoor de wind is gedraaid van zuidzuidwest naar oost. Hierdoor werd er vanaf gisteravond droge lucht aangevoerd, waardoor wolken verdwenen. De zondag is dan niet alleen koud, maar ook zeer zonnig begonnen. En dat weerbeeld houden we de hele dag, waardoor we een prachtige novemberdag krijgen. De zon laat de temperatuur nog stijgen naar een graad of 9 en met vrijwel geen wind is het in de zon gewoon heerlijk. Je moet er echt van genieten, want voor de rest van de week is het niet zo mooi. Vanuit IJsland nadert namelijk een volgende depressie die het weer voor de komende dagen gaat bepalen. Hierin zit ook nog eens koude lucht en dat betekent dat we een wisselvallige en vooral kille week tegemoet gaan.

In de loop van maandag ligt de depressie al boven Schotland en hebben de neerslaggebieden onze regio bereikt. Het gaan dan ook in de middag regenen, waarbij de wind flink toeneemt. In de ochtend is het al bewolkt en begint het te waaien, maar is het nog wel droog. In de middag wakkert de wind verder aan van matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5.

Doordat het de komende avond en nacht opklaart kan de temperatuur nog tot het vriespunt dalen, maar als de bewolking arriveert verdwijnt meteen de vorst. Het wordt dus een herfstachtige maandag en dat is een groot verschil met vandaag. Vervolgens blijft de depressie op dinsdag nog even op zijn plaats, maar komt woensdag boven de Noordzee te liggen. Wel is de meeste activiteit er dan uit, waardoor we alleen nog wat lichte regen kunnen verwachten.

Op dinsdag zijn het buien die ons parten spelen en blijft het stevig waaien. Hierdoor zal het kil aanvoelen ondanks dat de thermometer 7 graden zal aanwijzen.

Op woensdag neemt de wind iets af en wordt het minder koud met een graad of 8. Op vrijdag draait de wind naar het noordoosten en dan komt er nog meer koude lucht onze kant op. Meer dan 5 tot 6 graden zal het die dag niet worden.

En als er in de nacht van donderdag op vrijdag opklaringen zijn gaat het zelfs licht vriezen. Dat komt omdat de depressie plaats heeft moeten maken voor een nieuwe die via Ierland is gekomen en donderdag voor de kust van Frankrijk ligt. Met een oostelijk tot noordoostelijke stroming wordt dan wat drogere lucht aangevoerd, waardoor we wat vaker de zon zullen zien en het op donderdag nog zo’n 7 graden kan worden.

Op vrijdag zet de depressie koers via Duitsland naar Denemarken waar deze in het weekeinde aankomt. Dat betekent dat vrijdag een grijze, maar overwegend droge en koude dag zal worden. Het weekeinde lijkt droog te verlopen doordat hogedrukgebieden zich met het weer gaan bemoeien. Wij komen dan op de grens te liggen tussen lage- en hogedrukgebieden. Dit geeft wel overwegend bewolkt weer, waar af en toe een bui uit kan vallen afgewisseld met wat zonneschijn. Met 7 graden blijft het fris voor half november.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten