Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen koel en droog. Vanaf woensdag Hollands zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen droeg en koel, vanaf woensdag Hollands zomerweer. Op maandag en dinsdag liggen de temperaturen nog onder normaal voor de tijd van het jaar met respectievelijk 20 en 22 graden.

Daarbij beginnen we de dag met bewolking gevolgd door opklaringen in de middag. Op woensdag stroomt er warmere lucht onze regio binnen welke voorafgegaan wordt door mist en nevel in de vroege ochtend. De zon zal snel alle neveligheid wegbranden en wat we dan overhouden zijn wolkenvelden en zonneschijn. Met 25 graden wordt het wel zomers warm. Vanaf donderdag zitten we helemaal in de warme, maar ook vochtige lucht. Tot in het weekeinde liggen de middagtemperaturen dan op minstens 25 graden, maar kan er welke elke dag een bui vallen. Met een mix van wolken en zonneschijn is het prima zomerweer.

Na de zomerse donderdag, met meer dan 26 graden in onze regio. kregen we op vrijdag de rekening gepresenteerd. Hoog in de atmosfeer stroomde namelijk koelere lucht tot -20 graden binnen, waardoor de atmosfeer onstabiel werd. Een regen- en onweerszone trok over ons land en omdat dat zeer langzaam ging viel op enkele plaatsen heel veel neerslag, waardoor er wolkbreuken ontstonden.

Dat gebeurde met name rondom Hilversum, ten noorden van de Veluwe en in het midden van Drenthe. In Hilversum viel 75 mm en dat is vrijwel de gehele maandhoeveelheid van juli! Assen tapte 55 mm af en Epe 46 mm. De riolen konden dit niet aan met als gevolg ondergelopen straten en kelders.

In twee woningen en een flat brak door blikseminslagen brand uit en dat gebeurde in Tilburg, Aalburg en Nieuwegein. Rondom Tilburg bleef de neerslag overigens beperkt tot 13 mm in Berkel-Enschot. Bij dit alles zakte de temperatuur terug naar 20 tot 21 graden. Gisteren werd het iets warmer met 22 graden, maar voelde het wel broeierig aan door alle vocht in de lucht. De bewolking overheerste en daaruit viel nog een aantal buien. Pas in de avond stierven de buien uit en kregen we steeds meer de zon te zien. In de nacht echter raakte alles weer bewolkt en zakte het kwik terug naar een graad of 14.

Deze zondag zou eigenlijk droog moeten verlopen, maar in de ochtenduren viel uit de dikke bewolking motregen en dat kan de komende uren nog meer gebeuren. Oorzaak is een lagedrukgebied boven Rusland en een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Wij zitten precies op de rand van het hogedrukgebied die met een noordelijke stroming wat lichte neerslag kan produceren. Met zo’n 20 graden blijft het vandaag koel voor de tijd van het jaar.

Op maandagochtend hebben we nog steeds last van bewolking met wat lichte motregen. In de middag breekt de bewolking en komt de zon erdoor, maar met nog steeds de koele 20 graden is het fris. Dat gaat vanaf woensdag veranderen als we in een zuidwestelijke stroming terechtkomen.

Daarmee wordt warme lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd, maar tegelijkertijd ook vochtige lucht. Dat komt omdat depressies deze stroming veroorzaken en geen hogedrukgebied. Voor het weerbeeld betekent dit vanaf donderdag tot in het weekeinde een afwisseling van wolken en zonneschijn bij kwikstanden die dagelijks de 25 graden zullen bereiken.

Uit die wolken kan dan wel elke dag een bui vallen door de depressies. En dat is nu typisch Hollandse zomerweer. Woensdag is de overgangsdag die met nevel en mist kan beginnen, maar daarna stroomt de warme lucht het midden van Brabant binnen. Na het volgende weekeinde gaat de temperatuur nog verder omhoog, waarbij de tropische grens van 30 graden kan worden bereikt. Maar of dat lang standhoudt is niet te zeggen.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten