Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen nog droog en wat zon, daarna onstuimig en nat herfstweer

De weersverwachting voor de komende week: tot en met dinsdag droog en wat zon, daarna nat en onstuimig herfstweer. Op maandagochtend kan er nog een enkele bui vallen, maar in de middag is het droog. Daarbij loopt het kwik nog op naar een graad of 7 net als op dinsdag.

Dat laatste wordt de beste dag van de week als zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. Vanaf woensdag krijgen we totaal ander weer. De ene na de andere depressie krijgen we over ons heen. Dat betekent buien en een wind die flink aanwakkert. Op vrijdag wordt het zelfs onstuimig dat gepaard gaat met perioden met regen. In het weekeinde verandert er niet veel, maar zijn er wel ook droge momenten. De depressies zorgen er tevens voor dat de temperatuur omhoog gaat naar 9 tot 10 graden vanaf woensdag.

Op deze zondag werden we wakker in een witte wereld met zo’n 2 cm aan sneeuw rondom Tilburg. En dat was verrassend, want de verwachting was dat de sneeuw die vanaf 23.30 uur gisteravond viel, snel overging in regen waardoor alles weggesmolten zou zijn. Maar niets was minder waar en dat komt omdat de kou in de nacht nog even terugkwam. De sneeuw ging in eerste instantie rond 1.00 uur al over in ijsregen, maar zetten daarna niet door. Vervolgens werd het kouder, waardoor de neerslag weer over ging in sneeuw wat tot circa 3.30 uur duurde. Het gevolg was de vorming van een sneeuwdek vanochtend en dat was op meer plaatsen het geval: in Medemblik lag 3 cm en Roodeschool registreerde 4 cm. Langzaam begon toen de temperatuur te stijgen, maar van neerslag was geen sprake meer.

Wel ontstond in de loop van de ochtend mist. Dit noemen we in de weerkunde dooimist. Dit ontstaat als zachtere lucht over een sneeuwlaag stroomt. Bij een invallende dooi, waar nu sprake van is, wordt het zicht slechter en kan dichte tot zeer dichte mist ontstaan. Zo meldde Schiphol tegen het middaguur een zicht van minder dan 200 meter. In het midden van Brabant was dat zo’n 250 meter.

De temperatuur loopt de komende uren steeds verder op tot maximaal een graad of 5. Van de mist kunnen we nog wel even last hebben en als deze is verdwenen houden we bewolking over. Kortom, we begonnen deze dag als een kerstkaart maar op het einde van de dag is daar niets meer van over en wordt het gewoon een donkere dag voor kerst. Net zoals we die gisteren ook hadden. Toen zaten we nog in de ijskoude lucht met temperaturen die net boven het vriespunt uitkwam. Voor het gevoel was het echter -3 tot -4 graden als gevolg van de wind die de avond begon aan te wakkeren door de nadering van de sneeuw.

De laatste keer dat er in onze regio sprake was van een sneeuwdek was op 3 maart jl. toen er in de vroege ochtend 3 cm lag. Vorig jaar gebeurde rond deze tijd precies hetzelfde. Op 11 december 2017 vielen er de hele dag sneeuwbuien, wat tot een sneeuwdek van 11 cm leidde en wat nog een aantal dagen bleef liggen. Maar daarna was het winterweer voor december voorbij en viel alleen op de 29e nog wat natte sneeuw. En het ziet er naar uit dat we een herhaling krijgen van vorig jaar. Tot en met de kerstdagen staan namelijk depressies op het programma, die niet alleen vochtige maar ook zachte lucht met zich meebrengen.

Op maandag hebben we nog even last van de depressie die afgelopen nacht voor de sneeuw zorgde. Dat betekent dat er nog een enkele bui kan vallen. Ondertussen probeert een hogedrukgebied ten oosten van ons de depressie terug te duwen en dat lukt in de eerste dagen ook. Daarom zien we in de loop van maandag dat de neerslag verdwijnt en dat de zon door de bewolking heen probeert te komen. Op dinsdag is daar een grotere kans op en dat wordt dan de beste dag van de week. Want het blijft namelijk droog, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen.

De temperaturen liggen op maandag en dinsdag op zo’n 7 graden. Daarna neemt de ene na de andere depressie de regie van het weer over. Het hogedrukgebied trekt zich hierdoor terug, waardoor de wind naar het zuiden tot zuidwesten gaat draaien.

Vanaf woensdag zien we dat er buien gaan vallen en dat de zon het laat afweten. Het kwik stijgt naar 9 graden en in het weekeinde worden dat dubbele cijfers. Van vorst is ook geen sprake meer. Op vrijdag krijgen we zelfs te maken met onstuimig herfstweer als het centrum van de depressie dichterbij komt. Het gaat stevig waaien en van tijd tot tijd valt er regen. In het weekeinde verandert er maar weinig en moeten we de paraplu steeds bij de hand houden. Ook al begint a.s. vrijdag de astronomische winter, van winterweer is geen sprake en dat geldt ook voor de kerstdagen die, zoals het er nu uitziet, groen en nat zullen gaan verlopen.

Mobiele versie afsluiten