Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen nog wisselvallig en fris. Vanaf donderdag meer zon en warmer

De weersverwachting voor deze week: eerste dagen nog wisselvallig en koel, daarna droger en warmer. Op maandag en dinsdag gaan er buien vallen en liggen de temperaturen op zo’n 15 tot 16 graden.

Vanaf woensdag gaat het weer veranderen en komt er steeds meer zonneschijn. Tevens gaan de temperaturen omhoog naar de 18 graden. Vanaf donderdag wordt het aangenaam septemberweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, het blijft droog en de thermometer laat mooie kwikstanden zien van 20 graden op donderdag tot 18 à 19 graden de dagen erna.

Na een onstuimige en regenachtige week, waarbij op sommige plaatsen de complete maandhoeveelheid van 75 mm is gevallen, zijn we dit weekeinde in rustig vaarwater beland. De wind is gaan liggen en de neerslag beperkt zich tot enkele buien. Met het door elkaar schudden van de atmosfeer is wel koude lucht onze kant op gekomen. De verwarming en open haard gingen dan ook weer aan. Zo werd het gisteren in De Bilt niet warmer dan 12,9°C en dat was een nieuw kouderecord voor 16 september van dat weerstation.

Het oude record stond namelijk op 13,4°C van 16 september 1972. De allerkoudste 16 september in ons land beleefden we in 1986 toen het in Maastricht niet warmer werd dan 10,4°C. Brrrrr. Het koude weer merken we vooral aan de ochtenden. Op zaterdagochtend was het in Twenthe slechts 3,9°C en vanmorgen was het daar nog kouder met 3,0°C. Maar Woensdrecht had de laagste temperatuur met 2,9°C.

In onze regio was het aan het begin van deze zondag ook koud: Gilze-Rijen noteerde 3,9°C, Berkel-Enschot 5,0°C en in Tilburg werd het nog 5,6°C. Sinds 15 mei hebben we niet meer zulke lage nachttemperaturen gehad. Zaterdag was een meest bewolkte dag, waarbij het overdag nog ruim 15 graden werd.

Vandaag wordt het iets zachter, maar deze keer wel met meer zon. De dag begon overigens met mist gevolgd door alleen maar zonneschijn. Maar tegen het middaguur verschenen vanuit het westen de eerste stapelwolken, waaruit in de middag nog een enkele bui kan vallen. Vanavond is het droog en verdwijnt de bewolking. Dat betekent dat we opnieuw een frisse nacht krijgen van zo’n 6 graden.

Tegen de ochtend neemt de bewolking snel toe en kunnen er buien vallen wat zich in de middag doorzet. Tussendoor schijnt de zon en zijn er wat wolkenvelden, waarbij het kwik nog naar de 15 graden gaat. Omdat de atmosfeer onstabiel is kan er tijdens een bui een klap onweer bijzitten.

Op dinsdag zien we, na een week van depressies, eindelijk een hogedrukgebied op de weerkaart verschijnen die zich uitbreidt tot over onze omgeving. Dat betekent dat de wisselvalligheid plaats maakt voor zonnige perioden en hoge temperaturen, maar dat gaat heel langzaam.

Dinsdag wordt namelijk nog een grijze dag met een komen en gaan van buien. De temperatuur stijgt bij een matige west tot noordwestenwind naar een graad of 16.

Op woensdag kan het nog even wat druppelen, maar in de loop van de middag verschijnen er opklaringen die de voorboden zijn voor de rest van de week. Met 18 graden is het al een stuk zachter.

Donderdag wordt de mooiste dag van de week. De zon schijnt volop, afgeschermd door wat stapelwolken. Met 20 graden kunnen we zelfs een warme dag bijschrijven en is het genieten geblazen.

Vrijdag is er wat meer bewolking, maar het blijft droog en de zon zien we regelmatig bij 19 graden. In het weekeinde krijgen we bezoek van een nieuw hogedrukgebied en dat betekent dat we aardig septemberweer krijgen. Zon en wolken wisselen elkaar af, het blijft droog en de temperaturen liggen rond de 18 graden.

Mobiele versie afsluiten