Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen warm, zonnig en droog tot 27 graden. Vanaf donderdag buien en gevoelig frisser tot een graad of 18

Wat een prachtig begin van deze Moederdag. De zon scheen volop en rond het middaguur tikte de temperatuur in Berkel-Enschot al 21 graden aan. In de komende uren komt daar nog één tot twee graden bij. Maar dat gaat wel vergezeld van een aantal stapelwolken die tot ontwikkeling komt gevolgd door buien die met een klap onweer vergezeld kunnen gaan.

Het zullen niet zoveel buien zijn als gistermiddag die nog 2 mm aan neerslag achterlieten. Die dag begon overigens meteen met stapelwolken en dat hebben we de gehele dag gehouden. Tussendoor kregen we dan de buien die kort waren, waardoor de droge momenten overheersten. Met 21 graden was het toch nog een prima zaterdag. Vanavond en vannacht sterven de buien uit en verschijnen er brede opklaringen die de temperaturen laten zakken tot een graad of 6 tegen de ochtend.

De buien van deze middag zullen voorlopig de laatste zijn, want voor de eerste dagen van deze week staat warm, droog en zonnig weer op het programma. Oorzaak is de vorming van een enorm hogedrukgebied dat zich helemaal uitstrekt vanaf Portugal tot en met Finland.

Depressies voor de kust van Ierland proberen er doorheen te breken, maar het hogedrukgebied houdt tot en met woensdag stand. Daarna is er geen houden meer aan en zorgt de depressie ervoor dat het hogedrukgebied zich splitst in twee gedeelten: de ene trekt zich terug naar de Atlantische Oceaan en de ander verhuist naar Rusland. Wij komen dan onder invloed van neerslaggebieden en stroomt er koude lucht onze regio binnen, waarbij het kwik meer dan 10 graden gaat dalen. Maar zover is het nog niet, en gaan we eerst genieten van een aantal prachtige voorjaarsdagen.

De maandag begint zeer zonnig gevolgd door een aantal wolkenvelden in de middag. Bij dit alles wordt het zo’n 21 graden en staat er een matige zuid tot zuidwestenwind.

Op dinsdag beginnen we tijdelijk met wat bewolking, maar al heel snel breekt de zon door. Hierdoor kan het kwik nog verder oplopen tot 24 en plaatselijk 25 graden.

Woensdag doen we daar nog een schepje bovenop en wordt het vrijwel overal zomers warm en krijgen we de hoogste temperatuur van dit jaar tot nu toe; het kan namelijk 27 tot 28 graden worden.

Op donderdag komt dan de weers-omslag en dat zullen we weten ook. Een zeer actief neerslaggebied trekt dan over die hoog in de atmosfeer gevuld is met koude lucht tot -20 graden. Maar aangezien het aan de grond nog steeds zomers is gaat dat botsen. Er gaan daarom buien vallen, waarvan een enkele met donder en bliksem gepaard kan gaan. Het wordt tevens gevoelig frisser, want het kwik dendert naar beneden. Je moet er niet gek van staat te kijken als het maar 18 graden wordt en tijdens buien nog koeler.

Vrijdag is het ook nog buiig. Voor wat betreft het weekeinde is het weerbeeld nog onzeker. Dat laten de uitkomsten van de diverse weermodellen ook zien. Zo laat het Europese model meer zon en een afnemende buienkans zien door invloed van een hogedrukgebied. Maar volgens het Amerikaanse weermodel wordt het een bewolkt en kletsnat weekeinde, waarbij 20 tot 25 mm neerslag kan vallen en dalen de temperaturen tot een graad of 16. Eens kijken wie er straks gelijk krijgt.

Mobiele versie afsluiten