De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen wisselvallig en fris, daarna zonniger en warmer. Van maandag t/m woensdag zitten we in frisse lucht met middagtemperaturen van 14 tot 15 graden. Doordat er geen heldere nachten meer zijn, gaat het niet meer vriezen, zoals in de afgelopen dagen.
Daarbij valt er de eerste dagen ook neerslag met op maandag buien en op dinsdag motregen. Op woensdag druppelt het nog na, maar daarna keert de warmte en zon weer terug met 19 á 20 graden op het einde van de week. In de loop van het weekeinde wordt het opnieuw wisselvallig en daalt het kwik tot een graad of 16 op zondag. Daarna zouden we wel eens een nazomertje kunnen krijgen, maar dat is nog ver weg.
De luchtdruk is op deze zondag flink aan het dalen omdat een depressie boven Scandinavië richting de Noordzee uitzakt. Daardoor wordt het krachtige hogedrukgebied, waar we de hele week van hebben geprofiteerd, verdreven. Warmte en flinke zonnige perioden maken dan plaats voor nattigheid en lagere temperaturen en dat laatste zullen we op maandag en dinsdag beleven.
Je ziet dat de herfst steeds wat speldenprikjes uitdeelt. Het vorige weekeinde en maandag waren namelijk ook wisselvallig gevolgd door een klein nazomertje voor de rest van de week met 23 graden als hoogste temperatuur. Oorzaak is dat depressies en hogedrukgebieden steeds elkaar steeds afwisselen en dat zien we ook in oktober gebeuren.
Vanaf morgen laten we september achter ons die in Brabant vrij warm, droog en zeer zonnig verliep. Omdat de laatste nachten van deze maand steeds helder waren en er geen wind stond, kon het flink afkoelen. Zelfs zo hard dat de vorst in het land kwam en er kouderecords werden gevestigd en dan vooral in dit laatste septemberweekeinde. In de afgelopen week zagen we dat het aan de grond al ging vriezen, maar nu dus op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter.
Gisterochtend dook de temperatuur in de vroege ochtend voor het eerst dit najaar onder het vriespunt: Twenthe noteerde als enige station -0,8°C. Daarmee was het de koudste nacht van 29 september ooit waargenomen. Het vorige record stond op -0,4°C wat op die datum in 1921 in De Bilt werd geregistreerd. Vanochtend was het helemaal bibberen geblazen toen in Twenthe het kwik nog verder wegzakte tot -1,5°C. Dat was een evenaring van het record uit 1969 toen Twenthe en Soesterberg dezelfde temperatuur noteerde. Daarnaast had het ook in heel Brabant gevroren: Eindhoven -0,9°C, Woensdrecht -0,8°C, Gilze-Rijen -0,4°C en Volkel noteerde -0,2°C. En dat zijn allemaal nieuwe Brabantse kouderecords voor 30 september, want zo koud is het nog nooit geweest. Als we kijken naar de maand september, dan was het in onze provincie de koudste septembernacht sinds 1971, want toen werd het op 16 september -0,9°C in Volkel.
Zulke lage nachttemperaturen zullen we de komende week niet meer krijgen omdat er bewolking komt opzetten. Maar overdag blijft het nog wel even fris, doordat we in een noordwestelijke stroming terechtkomen met aanvoer van koude en vochtige lucht vanaf IJsland. Tot en met woensdag wordt het overdag niet warmer dan 14 tot 15 graden.
Op maandag krijgen we daarbij ook te maken met buien omdat de atmosfeer onstabiel wordt. Dat komt omdat de komende nacht op 5 km hoogte het kwik daalt tot -25 graden. In de loop van dag stijgt deze naar -16 graden, maar dat betekent wel dat er enkele buien tot ontwikkeling kunnen komen. Deze kunnen stevig uitpakken waar ook hagel en een klap onweer bij kan zitten. In de avond is het droog en klaart het wat op, maar in de nacht neemt de bewolking weer toe.
Een neerslaggebied komt onze regio binnen en dat geeft ons een natte dinsdag met periode met (mot)regen. Daarbij waait het matig, kracht 4. Op woensdag kunnen er nog wat druppels vallen, maar snel wordt het droog en breekt de zon door.
Oorzaak is de komst van een hogedrukgebied waar we in de loop van woensdag mee te maken hebben. Dit houden we tot en met vrijdag en dat betekent droog weer, waarbij zonneschijn en (sluier)wolken elkaar afwisselen.
Met 19 tot 20 graden is het heerlijk najaarsweer. In het weekeinde krijgen we totaal ander weer. Boven de Noordzee gaat het op zaterdag tussen Schotland en Noorwegen stormen en wij krijgen daar een staartje van mee in de vorm van neerslag. Zodra dat voorbij is getrokken wordt het wat frisser en dat zien we op zondag gebeuren.
Na het weekeinde krijgen we te maken met een nieuw hogedrukgebied dat maandag al boven ons land ligt en de neiging heeft om richting Scandinavië te gaan. Een nazomertje zit dan in het verschiet.