Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste dagen zomers en droog, daarna warm en wisselvallig

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen zomers en droog, daarna warm en wisselvallig. Maandag en dinsdag zien er zomers uit en zijn de zonnigste en warmste dagen van deze week met respectievelijk 26 en 28 graden.In de loop van dinsdag krijgen we te maken met een depressie die naar het oosten trekt en waar we de hele week last van zullen hebben. Er ontstaan op dinsdag stapelwolken waar in de avond de eerst bui uit kan vallen. Vanaf woensdag tot in het weekeinde krijgen we te maken met de depressie. Elke dag kan er dan wat lichte regen of een bui vallen. Met temperaturen van 23 tot 24 graden is het normaal zomerweer.

Het zou een hete week worden, maar dat het gloeiend, gloeiend heet zou worden had toch niemand verwacht. Sinds 1706 hebben we nog nooit zo’n warme week gehad. Het leidde ook overal tot een hittegolf, met uitzondering van Vlissingen, waarbij op veel plaatsen alleen maar tropische dagen van minstens 30 graden werden geregistreerd en dat is bijzonder.

Zelfs op de Waddeneilanden (Vlieland) kwam het tot een hittegolf dat en dat is daar sinds het begin van de metingen niet eerder voorgekomen. Brabant was daarbij de allerheetste provincie van ons land, waarbij rondom Tilburg op drie dagen 40 graden werd gemeten. Berkel-Enschot noteerde namelijk op woensdag, donderdag en vrijdag respectievelijk 40,4°C, 42,3°C en 40,3°C. Het regende dan ook warmte- c.q. hitterecords en deze heb ik voor je op een rijtje gezet.

DAG 23 juli;

DAG 24 juli:

DAG 25 juli:

DAG 26 juli:

MAAND JULI:

JAAR:

Puf, puf niet normaal. En ineens kwam er op zaterdag een einde aan de hittegolf, althans in onze regio toen de temperatuur niet verder kwam dan 22 graden. Want in het noorden en oosten van het land zette de hittegolf gewoon door met heel veel zonneschijn (33,5°C in Hupsel). Maar rondom Tilburg werd voor het eerst deze maand geen zonneschijn waargenomen en was het grijs waardoor de temperatuur achterbleef.

Wat een verschil ineens. En uit die bewolking vielen regelmatig regen- en onweersbuien, waarbij zo’n 20 tot 25 mm werd opgevangen. Deze buien kwamen op vrijdagavond aan en dat ging in de nacht door. Zaterdag overdag viel het nog mee tot het einde van de middag toen een langgerekt onweersgebied van oost naar west over onze regio trok en in een aantal uren meer dan 20 mm achterliet. Op deze zondag houden we de bewolking waar soms wat regen uitvalt. Tellen we daar bij op een temperatuur van rond de 20 graden dan is dit ideaal weer om naar de laatste dag van Tilburgse Kermis te gaan. In de loop van de avond komen dan eindelijk de opklaringen en zakt het kwik naar een graad of 14.

Op maandag en dinsdag krijgen we tijdelijk te maken met zomerse temperaturen. Oorzaak zijn depressies voor de kust van Frankrijk en op de Britse Eilanden. Met een west tot zuidwestelijke stroming wordt dan warme lucht aangevoerd. Op maandag is het dan 26 graden en op dinsdag, als de wind naar het zuiden draait, wordt het de warmste dag van de week met zo’n 28 graden. De maandag start met opklaringen die zich steeds verder uitbreiden totdat er geen wolk meer over is. Daar beginnen we de dinsdag ook mee.

Maar dan krijgen we te maken met de depressie bij de Britse Eilanden die langzaam onze richting op komt. Er gaan in de middag stapelwolken ontstaan die in de avond uit kunnen gaan groeien tot een enkele bui. Vervolgens trekt de depressie verder Europa in en dat betekent dat we de hele week er last van zullen hebben. De wind draait naar het westen waar minder warme lucht binnenstroomt. Vanaf woensdag komen de temperaturen dan op normaal te liggen voor de tijd van het jaar en elke dag kan er wat lichte regen of een bui vallen. ’s Nachts daalt het kwik naar een graad of 14.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten