Site pictogram Tilburgers.nl

Eerste ‘THT-diner’ trekt veel bezoekers

P1270478Terwijl restaurants en winkels vaak veel eten overhouden, en weggooien omdat het niet meer verkocht kan worden, hebben steeds meer mensen moeite om met weinig geld een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Volgens  de Tilburgse Anne Marie Verkade, inmiddels bekend van de feloranje Proviandruilkast en Eva van Dijk, initiatiefneemster uit Amsterdam van Foodsharing.nl, kan dat anders. Daarom hebben beide de handen ineen geslagen en sinds enkele maanden zijn zij gefuseerd onder de naam Foodsharing.

“Veel eten is over op de ene plek wat elders nog gebruikt kan worden. Dat eten wordt weggegooid terwijl er op andere plaatsen tekorten zijn. Deze twee uitersten moeten elkaar zien te vinden. Mensen moeten meer voedsel gaan delen.” vertelt Eva. “Het gaat erom dat mensen bij elkaar komen en dat eten gered wordt van de prullenbak.” voegt Anne Marie er aan toe.

P1270474Om de daad bij het idee te voegen organiseerden zij op woensdag 2 juli het eerste THT-diner, onder het gastvrije dak van 13 Volt in het gebouw van S.E.W. (Stichting Experimentele Werkgelegenheid) aan de Boomstraat in Tilburg. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ en is de aanduiding van de laatste toegestane verkoopdatum op de verpakking van levensmiddelen. Eva en Anne Marie hebben diverse supermarkten en winkels gevraagd om eten dat de THT-datum bereikt had, gratis ter beschikking te stellen voor het diner. Onder andere Albert Heijn, Tuinderij Peeters uit Rijen en koeienbedrijf ‘De Regte Heijden’ uit Riel hebben aan het verzoek gehoor gegeven. Vervolgens heeft Thuisafgehaald meegewerkt om vijf vrijwillige koks te vinden, die met de gekregen ingrediënten een maaltijd hebben bereid.

P1270475“Vanochtend zijn we naar de supermarkten en winkels gegaan die eten ter beschikking hebben gesteld en om twaalf uur zijn de koks aan de slag gegaan. Van tevoren weet je niet wat je gaat krijgen en de vijf vrijwillige koks kenden elkaar nog niet. Maar het is super gegaan en er was meteen een klik.” vertelt Anne Marie. Eva vult aan: “Albert Heijn was erg enthousiast, maar moest wel even checken bij het hoofdkantoor of het wel mocht. Veel andere supermarkten durfden het nog niet.”

Ruim 30 mensen hebben van het eerste THT-diner genoten, wat zeker een succes kan worden genoemd. Voortaan willen Eva en Anne Marie elke eerste woensdag van de maand een THT-diner organiseren. Nog niet bekend is wat deelname aan het diner gaat kosten en op welke locatie het gaat plaatsvinden. Wie graag over de ontwikkelingen op de hoogte wil blijven, kan dit op de voet volgen via de Facebook-pagina van Foodsharing.

Mobiele versie afsluiten