Eerste Tilburgse klimaatmonitor gepresenteerd

KlimaatbureauTilburg
https://www.tilburgers.nl/?p=5750

Tilburg is onlangs uitgeroepen tot klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland.  (Zie hier meer)

Dit neemt niet weg dat er nog veel moet gebeuren. Vooral de gebouwde omgeving, de bedrijven en het verkeer stoten namelijk nog veel CO2 uit. Dat blijkt uit de eerste Tilburgse Klimaatmonitor, die deze week is gepresenteerd.

Cijfers

In 2009 waren er in Tilburg 89.085 personenauto’s. Dat is gemiddeld 0,545 personenauto’s per persoon van 18 jaar of ouder. Dat ligt net onder het Nederlands gemiddelde (0,582). Alle auto’s gebruiken nog fossiele brandstoffen.In 2009 waren er in Tilburg 20.722 bedrijfsvoertuigen en 6.226 motortweewielers.Van de huurwoningen met energielabel zit ongeveer 20% in categorie A t/m C (zuinig tot middencategorie). Oude woningen zijn vaak minder zuinig dan nieuwe woningen. Oude woningen kunnen zuiniger worden gemaakt via bijvoorbeeld dubbel glas en isolatie.Van de koopwoningen in Tilburg heeft nog maar 10% een energielabel. De woningen met label zitten gemiddeld in klasse E. Daar is dus nog veel winst te behalen. Woningeigenaren die energie willen besparen doen er goed aan om te starten met een energie-prestatie-advies. Zo’n advies is vaak een voorwaarde voor subsidies.Drie stadskantoren van de gemeente Tilburg verbruiken samen ruim 4 miljoen kilowattuur stroom per jaar. Omdat het 100% groene stroom is, is de CO2 uitstoot nul.De openbare verlichting verbruikte in 2008 een kleine 9 miljoen kilowattuur. Sinds 2009 wordt op grote schaal gebruik gemaakt van LED-lampen die langer meegaan en een lager energieverbruik hebben. De openbare verlichting werkt op groene stroom en levert dus geen CO2 uitstoot op.

Projecten

Er lopen op dit moment in Tilburg 38 projecten op weg naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige stad in 2045. Projecten op het vlak van energiebesparing, het overstappen op duurzame energie, en het aanpassen van de stad aan de klimaatverandering.
Bijvoorbeeld het onderzoek naar mogelijkheden om binnen de gemeentegrenzen op grote schaal duurzame energie op te wekken. Moorman: “Er is draagvlak voor bij veel partijen in de stad. Dat is geen wonder, want fossiele brandstoffen worden de komende jaren steeds schaarser en duurder. Zon, wind en biomassa zijn er in overvloed. En het scheelt enorm in de uitstoot van CO2”.
Een ander voorbeeld ligt in de huursector. De woningcorporaties hebben afspraken gemaakt met de gemeente om de CO2 uitstoot van huurwoningen te verlagen.
De verschillende projecten worden opgepakt vanuit bedrijven en instellingen in de stad. Zij worden daarbij ondersteund vanuit het Klimaatbureau. In mei of juni 2010 gaat het Klimaatbureau open op de nieuwe locatie bij 100% Bouw aan de Stappegoorweg. Het Klimaatbureau krijgt ook een loketfunctie voor burgers en bedrijven.

Geef een reactie