Site pictogram Tilburgers.nl

Eigen vrijwilligersbeleid nu bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Vrijwilligers maken een bezoek of verblijf in het ETZ iets aangenamer en zorgelozer.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en een belangrijke aanvulling op het werk van beroepskrachten. Omdat het aantal vrijwilligers voortdurend toeneemt en de komende jaren een verdere groei wordt verwacht, gaat het ziekenhuis het vrijwilligerswerk zelf doen. Op dit moment werkt ETZ nog samen met de Unie van Vrijwilligers (UVV), afdeling Tilburg.

In het ETZ zijn bijna vierhonderd vrijwilligers actief. Anita Wydoodt, lid Raad van Bestuur ETZ legt uit: “Zij maken het verblijf van patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis een stuk aangenamer. Hun inzet wordt reuze gewaardeerd. De vrijwilligers voelen zich enorm verbonden met het ETZ. Die band willen we versterken door alle vrijwilligers die nu in het ETZ actief zijn een overeenkomst met het ziekenhuis aan te bieden. Voor de vrijwilligers verandert daardoor dus niets, zij kunnen onveranderd met hun activiteiten doorgaan.”

Het ETZ had graag de samenwerking met de UVV Tilburg voortgezet, maar door onoverbrugbare inhoudelijke verschillen heeft het ziekenhuis besloten de samenwerkingsovereenkomst per 1 december 2017 op te zeggen. Anita Wydoodt betreurt het besluit, maar ziet gelijktijdig mogelijkheden voor nieuwe impulsen. “Dat doen we onder meer door een tweede vrijwilligerscoördinator aan te stellen die het beleid verder vorm gaat geven. Bovendien kunnen we door de regie in eigen hand te nemen nog beter de grenzen tussen vrijwilligerswerk en betaald werk afbakenen.”

Toon van Ham, voorzitter van de UVV Tilburg, was graag met zijn organisatie aan het ETZ verbonden gebleven: “Dit is niet onze keuze, wij zijn van mening dat we jarenlang de werving, selectie, plaatsing en begeleiding van de vrijwilligers in ETZ naar volle tevredenheid hebben vormgegeven. Onze zorg is steeds passende aandacht voor mensen die vrijwillig bepaalde werkzaamheden uitvoeren binnen professionele zorgorganisaties. Door de samenwerking met UVV Tilburg te verbreken en voor ‘eigen regie’ te kiezen, is dat externe toezicht er niet meer, vinden wij. Tijdens onze laatste gesprekken met ETZ hebben we daarom ook veel aandacht voor deze invalshoek gevraagd. Het ETZ heeft toegezegd die aandacht hoog in het vaandel te houden.“

 

Mobiele versie afsluiten