Site pictogram Tilburgers.nl

Einde winterweer in zicht

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: einde winterweer in zicht. Zaterdag wordt nog een prachtige winterdag met veel zonneschijn bij temperaturen rond het vriespunt. Zondag daarentegen overheerst de bewolking en kan er later op de dag de eerste druppels uit vallen. Beide dagen beginnen met lichte vorst, maar dat is wel meteen de laatste keer. In de loop van zondag krijgen we te maken met zachte lucht wat gepaard gaat met veel wind. Het kwik loopt op naar een graad of 4. Na het weekeinde wordt het meer dan 10 graden, gaat het regenen en blijft het stevig waaien.

Dit weekeinde is de overgang naar het einde van het winter en gaan we vanaf volgende week over op de herfst met veel wind en regen. Maar wat hebben we toch weer een schitterende week achter de rug met sneeuw, hagel en ijskoude temperaturen. Hierbij gingen echter wel voor de zoveelste keer de weersverwachtingen de mist in. Allereerst afgelopen zondag, waarbij alleen maar regen werd verwacht. Maar de kou was zo dichtbij dat de neerslag uit sneeuw bestond, zowel in de middag als in de avond. Het gaf natuurlijk een prachtig beeld. En toen natuurlijk de sneeuwverwachting van eergisteren (woensdag), waarbij in sommige media zelfs gesproken werd over een sneeuwbom van wel 40 cm aan sneeuw.

Er was maar één model die het vorige week liet zien en meteen werd dat als waarheid aangenomen. Je zag in de aanloop al dat er niet zoveel centimeters zou vallen, maar wél dat het zou gaan sneeuwen in Brabant en Limburg. Zelfs op de woensdag zelf werd dit nog verwacht, maar niets was minder waar. Het bleef beperkt tot het zuiden van Limburg waar het in de loop van de middag begon te sneeuwen en eigenlijk niet ophield. Op de Vaalserberg kwam een sneeuwdek van 28 cm liggen en op de St. Pietersberg was dat 16 cm. De neerslagzone bleef namelijk de gehele dag boven België die daar sinds maart 2013 nog nooit zo’n sneeuwdag hadden meegemaakt. Vervolgens schoof deze zone door naar Zuid-Limburg.

In onze regio dus geen sneeuw donderdag, maar wel veel bewolking en het was waterkoud. We beleefden zelfs een ijsdag; de vierde van deze maand. In de avond begon het op te klaren en toen duikelde de temperaturen naar beneden.  Donderdagochtend vroeg werden bij zonsopkomst de laagste kwikstanden gemeten. In Berkel-Enschot daalde de temperatuur naar -5,1°C, Gilze-Rijen had -7,4°C, Herwijnen -8,4°C, Deelen -9,4°C en het koudst werd het in het Limburgse Ell met -10,4°C waar strenge vorst werd geregistreerd. Aan de grond noteerde meer weerstations strenge vorst: Eelde, Twenthe, Gilze-Rijen en Ell.

Gisteren begon dus helder met heel veel zonneschijn. In de middag kwam in Tilburg nog even een hagelbui voorbij, maar voor de rest van de dag was het droog en verdwenen de wolken. Aan het begin van de avond ontstond mist met rijp in Gilze-Rijen en Woensdrecht, maar verdween daarna weer snel. Werd het gisteren nog +3 graden, inmiddels is het in onze regio weer flink aan het vriezen tot -3 graden. Nu is het wachten op de talrijke sneeuwbuien die zich op dit moment nog boven de Noordzee bevinden. Deze trekken de komende nacht en morgenvroeg over Brabant wat plaatselijk voor een wit tapijt kan zorgen. In de middag zijn de buien verdwenen en verschijnen er opklaringen die de temperatuur laat stijgen tot een graad of 3.

Op zaterdag krijgen we nog een prachtige winterdag voorgeschoteld. De dag start met lichte vorst en de zon laat zich daarna uitgebreid zien, waarbij de temperaturen de hele dag rond het vriespunt liggen. Vervolgens krijgen we de zondag die voor de laatste keer met vorst zal beginnen. Want in de loop van de dag dringt zachte lucht Tilburg en Berkel-Enschot binnen wat gepaard gaat met veel wind en later ook regen. En als zo’n dooiaanval vooral met wind gepaard gaat is de kans groot dat deze slaagt. Dat zien we dan ook gebeuren. In de avond vallen al de eerste druppels en dat zet op maandag verder door. De dikke winterjas kan weer in de kast, want het kwik stijgt sinds 3 januari weer boven de 10 graden. Daarbij blijft het stevig waaien. De dagen erna houdt het wisselvallige en zachte weer aan. Als we dan nog verder kijken is winterweer hééél ver weg.

Mobiele versie afsluiten