De weersverwachting voor het komende weekeinde: eindelijk zonneschijn! In het weekeinde komen we namelijk onder invloed van een hogedrukgebied en dat geeft ons eindelijk een aantal zonuren. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog. Wel wordt het wat kouder, vooral op de zondag. Is het op zaterdag nog een graad of 4, op zondag is het maximaal 2 graden. Daarbij begint de dag ook nog eens met lichte vorst. Maandag wordt een koude en ijzige dag. Dat komt omdat de wind begint toe te nemen bij dezelfde temperaturen van net boven het vriespunt. Vanaf dinsdag verandert het weerbeeld. De bewolking krijgt weer de overhand en op dinsdag vallen van tijd tot tijd buien. Woensdag ziet er dan weer aardig uit, waarbij er opklaringen zijn en de temperaturen oplopen. Op het einde van de week is het een graad of 6. Maar doordat ook de nachten met opklaringen verlopen ligt het kwik rond het vriespunt.
De eerste week van 2021 zit erop. Deze verliep somber, druilerig en waterkoud. Alleen op Nieuwjaarsdag hebben we de zon gezien, want daarna bepaalde bewolking het weerbeeld. De temperaturen lagen overdag rond de 3 graden, maar voor het gevoel hadden we de hele week kwikstanden van onder het vriespunt.
Tenslotte is er op elke dag regen gevallen en dit leverde in Berkel-Enschot nog 7 mm op. In de kustgebieden viel tot nu toe 15 tot 20 mm en, heel opvallend, ook in Eersel met 18 mm. Sneeuw hebben we in onze regio deze week niet gezien en dat gebeurde alleen nog in het oosten, maar vooral op grote hoogte zoals op de Vaalserberg.
Voor een dik pak sneeuw moesten we naar onze buurlanden. Zo meldt de Ardennen een sneeuwdek van 20 cm op het hoogste punt en in het Duitse Winterberg ligt tientallen centimeters sneeuw. Of wat dacht je van extreme kou in de bergen van Spanje die afgelopen nacht een temperatuur had van -35,6°C en zware sneeuwval in het binnenland. Morgen gaat het daar nog harder sneeuwen. Kortom, de winterweer heeft in vele landen al toegeslagen terwijl wij het moeten doen met kwakkelweer. En daar komt de komende dagen weinig verandering in.
We hebben te maken met een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een reeks lagedrukgebieden dat vanaf Spanje doorloopt richting Polen. Op vrijdag schuift dat allemaal naar het oosten op, waardoor het hogedrukgebied wat dichterbij komt. Dit allemaal gaat gepaard met een neerslaggebied dat met een noordwestenwind, langzaam over onze regio trekt. Van tijd tot tijd valt er dan regen. Pas tegen de avond wordt het droog.
Bij dit alles loopt de temperatuur op naar een graad of 3. In het weekeinde komen we in het hogedrukgebied terecht. In de nacht naar zaterdag komen dan de eerste opklaringen al binnen en daalt het kwik naar het vriespunt. Vervolgens start de dag met mist en nevel, maar deze lost snel op en dan krijgen we na ruim een week eindelijk de zon te zien. In de middag zien we de eerste wolken alweer verschijnen, maar blijft het droog. Met vrijwel geen wind wordt het op zaterdag zo’n 4 graden. In de avond en nacht verdwijnen de wolken en gaat het overal licht vriezen. De zondag begint dan ook koud, maar wel met flinke perioden met zonneschijn. In de loop van de dag begint het hogedrukgebied haar kracht te verliezen. De bewolking neemt in de middag langzaam toe en doordat de wind uit het oosten komt wordt het niet warmer dan een graad of 2.
Na het weekeinde verandert het weerbeeld. Het hogedrukgebied maakt namelijk plaats voor een depressie die maandag boven Noorwegen ligt. De wind draait in de loop van de dag verder door naar het zuidwesten en neemt toe tot matig. Omdat we nog steeds in koude lucht zitten zal het door die wind ijzig koud aanvoelen. In de ochtend vriest het nog en in de middag komt de temperatuur amper boven de 2 graden uit. Op dinsdag heeft het Scandinavisch lagedrukgebied zich uitgebreid tot over onze regio. Dit gaat gepaard met een komen en gaan van buien. Met 4 graden wordt het wel wat zachter. Daarna vecht het hogedrukgebied zich terug, waardoor woensdag een mooie winterdag wordt. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog. Hierdoor wordt het met zo’n 6 graden nog iets zachter. Doordat er opklaringen in de nacht plaatsvindt liggen de temperaturen dan rond het vriespunt.