Site pictogram Tilburgers.nl

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis opent afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Fusie-Elisabeth-TweeSteden-ziekenhuisOp de locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is de nieuwe polikliniek en dagbehandeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie officieel in gebruik genomen. Jongeren kunnen hier terecht voor de behandeling van gedrags- en psychische problemen.

De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) biedt zorg aan kinderen van drie tot achttien jaar en hun ouders en verzorgers. Vooral patiënten met lichamelijke klachten in combinatie met psychiatrische aandoeningen kunnen hier rekenen op deskundige hulp. Bijvoorbeeld kinderen met een eetstoornis die door hun ondergewicht lichamelijke problemen hebben. Maar ook kinderen met onbegrepen lichamelijke klachten, zoals uitvalverschijnselen, chronische vermoeidheid of niet goed te verklaren pijnklachten. Een andere belangrijke groep zijn patiënten met een chronische lichamelijke aandoening (zoals diabetes) die daarnaast, of juist daardoor, psychiatrische aandoeningen hebben, zoals angsten, trauma’s of depressies.

Het Elisabeth-TweeSteden is het enige niet-academische ziekenhuis in Nederland dat onderdak biedt aan een afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Kindertherapeut Maartje Bekink: “Dit is dus een belangrijke uitbreiding van de zorg aan jongeren in de provincie Brabant”. Ze verwacht dat ouders gemakkelijk hun weg zullen vinden naar de afdeling KJP. “De drempel is laag doordat verwijzers gemakkelijk met de kinderpsychiater kunnen overleggen en ook huisartsen kinderen rechtstreeks naar ons kunnen doorverwijzen.”

Kinder- en jeugdpsychiater Marianne Gordijn is erg in haar nopjes met de nieuwe, ruime locatie in het Tilburgse ziekenhuis: “We maken bij onze hulpverlening gebruik van verschillende therapiekamers, waaronder een sportzaal, een creatieve ruimte en een spelkamer. Binnen ons veelzijdige, multidisciplinaire  behandelteam heeft iedereen zijn eigen specialisaties, waardoor we met onze kennis en faciliteiten een goede aanvulling bieden op alle hulp die er al is”.

Op de afdeling KJP wordt diagnostiek verricht en behandeling geboden. Bekink: “Met onderzoek geven we een zo goed mogelijk antwoord op de vragen van kinderen en hun ouders. In overleg met hen bekijken we of behandeling nodig is en waar die het beste plaats kan vinden. De specialistische behandeling vinden op onze eigen afdeling plaats. Maar als het nodig is, kunnen we heel gemakkelijk doorverwijzen omdat we nauw samenwerken met onze ketenpartners. Door de korte lijnen kunnen we snel schakelen”.

De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie bevindt zich op de begane grond op de locatie St. Elisabeth van het Eliabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Route 84). De afdeling is bereikbaar via (013) 539 2740.

140526 groepsfoto kjp mr-1406
Het multidisciplinaire team van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. (Foto: Ellen den Ouden/Fotografie Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis)
Mobiele versie afsluiten