Site pictogram Tilburgers.nl

Emmapassage wordt (weer) Emmastraat

In het eerste kwartaal van 2019 begint de verbouwing en wordt de Emmapassage weer de Emmastraat. Weer, want tot begin jaren ’90 is dit immers altijd al de Emmastraat geweest.

Gemeente Tilburg, Wereldhave en het samenwerkingsbedrijf Winkelrondje B.V zijn het hierover eens geworden. De gemeente wil graag dat deze passage weer dag en nacht openbaar toegankelijk wordt, mede omdat er ook aan het Hendrikhof (het pleintje tussen de Hema en de Emmapassage) voor 12.000 vierkante meter aan woningen moet verrijzen. Dus een woontoren die nog wat groter is dan die nu voorzien is aan het Pieter Vreedeplein.

Bron: Jac. Biermann. Emmastraat in 1989.

Daarnaast vindt de gemeente dat de overkapping en ouderwets uitziet en ten slotte moet ook de Emmastraat (weer) veel meer groen krijgen dan nu.

De werkzaamheden aan de Emmapassage – tussen middenplein en de Katterug – zullen begin 2019 beginnen. Dit gaat gedeeltelijk samen met de verbouwing van de parkeergarage. Tijdens de verbouwing blijft een deel van de winkels open en toegankelijk. Als de verbouwing voorspoedig verloopt, kunnen alle winkels en de nieuwe openbare ruimte in het westelijke gedeelte in het vierde kwartaal van 2019 weer in gebruik genomen worden. Aan het oostelijk deel van de Emmapassage – tussen het middenpleintje en het Piusplein – wordt dan nog verder gebouwd tot aan oplevering van de Frederikstraat Zuid en de woningen die daar gebouwd worden.

Het verwijderen van de overkapping en de entreedeuren blijkt €170.000,- minder te kosten dan ervoor was gereserveerd, een meevaller dus. De gemeente wil dit geld bewaren voor toekomstige – en verwachte – financiele tegenvallers.

Fragment van de Muurkrant van 22 september 1991. Bron: Regionaal Archief Tilburg.

Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich, want ook toen een krappe 30 jaar geleden de Emmastraat verbouwd werd tot passage, waren er financiele tegenvallers te betreuren, volgens de muurkrant van 22 september 1991.

Mobiele versie afsluiten