Site pictogram Tilburgers.nl

Er zit muziek in de Reeshof

rewind reactieHet cultuuraanbod en beschikbare ruimte om kunst en cultuur vorm te geven is zeer schaars in de Reeshof, dat is al vanaf de bouw van deze Tilburgse wijk bekend en valt meteen op. Bijna 50.000 inwoners betalen jaarlijks belasting waarvan een gedeelte naar kunst en cultuur gaat. Echter: de bewoners van de Reeshof betalen dit veelal voor voorzieningen en activiteiten die niet in hun eigen wijk aanwezig zijn maar die voornamelijk in het centrum van onze stad te vinden zijn.

Onder deze 50.000 inwoners bevinden zich nogal wat muzikanten en muziekliefhebbers die nu aangewezen zijn op faciliteiten die zich ver buiten hun woonomgeving bevinden. Stel je voor dat in steden als Heerenveen, Uden, Weert, Middelburg of Zutphen (allen rond de 50.000 inwoners) slechts één klein wijkcentrum met een klein podium zou zijn gevestigd.

Daarom is door drie initiatiefnemers, Perry Janssen, John Emmen en Ester Verheijden, het plan opgevat om in dit stadsdeel onder de naam REWIND in samenwerking met de reeds aanwezige culturele organisaties te onderzoeken of er een centrum voor muzikanten en muziekliefhebbers in de Reeshof ingericht kan worden. Dit muziekcentrum huisvest diverse oefenruimtes, cursus- en lesruimtes, een gezellige ontmoetingsruimte met een klein eigen podium, een fanshop en een muziekwerkplaats.

De beginnende, maar ook gevorderde muzikant krijgt de mogelijkheid om te repeteren in volledig ingerichte oefenruimtes, betaalbare muzieklessen te volgen, workshops te bezoeken en deel te nemen aan presentaties of bandprojecten. REWIND wil ook een kleinschalige werkplaats inrichten waar door vrijwilligers of als dagbesteding ingezamelde of geschonken muziekapparatuur en muziekinstrumenten worden gerepareerd en gerestaureerd. Daarna worden deze verhuurd of verkocht en beginnen ze aan een tweede leven. In deze werkplaats is er ook de mogelijkheid om, met of zonder begeleiding, eigen ‘merchandise’ (reclame) te produceren. Zo kunnen onder andere caps, shirts en buttons worden voorzien van een eigen logo, tekst of afbeelding. Op die manier is een stukje promotie voor een beginnende band of aankomend artiest betaalbaar.

Om ervaringen uit te wisselen, uit te blazen, plannen te maken of om gewoon even te ontspannen bij een hapje en een drankje is het belangrijk om een gezellige ontmoetingsruimte in te richten. In die ruimte is ook een (klein) podium waar presentaties plaatsvinden of waar bezoekers zich spontaan kunnen presenteren of uitleven. In deze ontmoetingsruimte is tevens ruimte voor een kleine fanshop waar men fan-artikelen kan kopen van bekende maar ook van ‘eigen’ bands. Merchandise die binnen REWIND is vervaardigd kan daar te koop worden aangeboden. In de shop is ook muzikanten- en/of artiestenkleding te koop of te huur. Eventueel herstel- of verstelwerk wordt indien mogelijk uitgevoerd in de werkplaats. Als extra service kunnen muzikanten en artiesten gratis informatie krijgen over vele randzaken rond optredens. Makkelijk toegankelijk voor iedere muzikant, met een database van contactpersonen en podia, informatie over allerlei juridische en organisatorische zaken, bijvoorbeeld standaard contracten bij optredens of hulp bij de boekhouding.

De Tilburgse initiatiefnemers Perry, John en Esther hebben samen een hele ruime en lange ervaring in alle disciplines binnen de muziekwereld, zoals optreden met bekende en onbekende bands, muziekles geven, horeca, productie van merchandise, organisatie van evenementen, management van artiesten, boekhouding, het exploiteren van oefenruimtes en het runnen van een muzikantencafé.

Het streven is om laagdrempelige en betaalbare faciliteiten en diensten aan te bieden, diverse culturele en maatschappelijke instellingen met elkaar in contact te brengen en de samenwerking hiermee aan te gaan, verbindingen te leggen met (muziek)scholen, (muziek)opleidingen en dergelijke en op deze manier met name jongeren en natuurlijk overige bewoners van met name de Reeshof uitgebreid kennis te laten maken met de levendige muziekcultuur binnen Tilburg en die ‘op loopafstand’ aan te bieden.

REWIND weet dat er muziek in de wijk zit, maar om nog beter de (muzikale) behoeften en wensen van de bewoners van de Reeshof in kaart te kunnen brengen vragen de initiatiefnemers om reacties. Alle reacties worden meegenomen in een plan dat binnenkort aan de gemeente Tilburg wordt voorgelegd.

Het is dus nu al mogelijk in te schrijven voor repetitieruimte, muziekles of als toekomstig vrijwillig medewerker in het trefcentrum of in de werkplaats. Daarvoor is het volgende mailadres beschikbaar: rewindtilburg@gmail.com. Voor meer informatie kun je ook telefonisch contact met REWIND opnemen, het telefoonnummer is 06 – 42 51 52 98.

Mobiele versie afsluiten