Site pictogram Tilburgers.nl

Erik de Ridder: Handelsmissie Changzhou – deel 1

Wethouder Erik de Ridder

De gemeente Tilburg is op handelsmissie naar China. Van 14 tot en met 22 april bezoeken burgemeester Peter Noordanus, wethouder Erik de Ridder, een tiental Tilburgse ondernemers en diverse culturele- en onderwijsinstellingen de Tilburgse zusterstad Changzhou. Reden voor het bezoek is om contacten te leggen tussen het Tilburgse en Chinese bedrijfsleven, kennisuitwisseling en het aanhalen van de culturele banden tussen beide steden. Het bezoek van Tilburg aan Changzhou maakt deel uit van een Brabantse handelsmissie die plaatsvindt onder auspiciën van de provincie Noord-Brabant.

Wethouder Erik de Ridder houdt een overzicht bij van zijn ervaringen in Changzhou.

14-15 april

Op zaterdag 14 april vertrokken we met een bijzondere Brabantse handelsmissie, maar liefst 130 man/vrouw sterk, naar China, naar de provincie Jiangsu. Noord-Brabant onderhoudt een relatie met deze provincie. Van daaruit deelt de totale delegatie zich op en worden verschillende zustersteden bezocht.

Met de burgemeester voer ik een delegatie aan die onze zusterstad Changzhou bezoekt. Twintig man/vrouw sterk; ondernemers, cultuur (Zuidelijk Toneel, Fontys en Nwe Vorst) en onderwijs (UvT, Avans, Fontys).

De reis verloopt voorspoedig: mooi op tijd komen we aan te Shanghai, een imposante metropool. Herkenbaar welkom: “you are here” (vrij vertaald naar Tilburgse context: “je bent er”). Daarna per bus naar Changzhou.

In tegenstelling tot het programma heeft het bureau Foreign Affairs van onze zusterstad een kleine ontvangst geregeld bij ons hotel. Een aangename herontmoeting met de gemotiveerde medewerkers van dit bureau, na de trip van afgelopen jaar, die ook Tilburg al enkele malen bezochten.

De zondag verliep redelijk ontspannen (prettig na zo een lange reis), maar vanaf maandag zit het dagelijkse programma ongelooflijk vol.  Veel is al vastgelegd, maar uit een eerder bezoek aan China weet ik dat er nog genoeg improvisatiemomenten zullen plaatsvinden. Dat geeft niet, het houdt ons allemaal scherp!

Volg het hier op de blog!

Mobiele versie afsluiten