Site pictogram Tilburgers.nl

Erik de Ridder: Handelsmissie Changzhou – deel 2

Wethouder Erik de Ridder

De gemeente Tilburg is op handelsmissie naar China. Van 14 tot en met 22 april bezoeken burgemeester Peter Noordanus, wethouder Erik de Ridder, een tiental Tilburgse ondernemers en diverse culturele- en onderwijsinstellingen de Tilburgse zusterstad Changzhou. Reden voor het bezoek is om contacten te leggen tussen het Tilburgse en Chinese bedrijfsleven, kennisuitwisseling en het aanhalen van de culturele banden tussen beide steden. Het bezoek van Tilburg aan Changzhou maakt deel uit van een Brabantse handelsmissie die plaatsvindt onder auspiciën van de provincie Noord-Brabant.

Wethouder Erik de Ridder houdt een overzicht bij van zijn ervaringen in Changzhou.

Maandag 16 april – dag 2

Vanochtend al vroeg uit de veren, want we hebben een drukke dag voor de boeg. De burgemeester en ik nemen elk een deel van de delegatie mee vanochtend, om elkaar bij de lunch weer te treffen.

Mijn programma bestaat vanochtend uit een bezoek aan de NCA, Art Vocational College te Changzhou. Dit is een college/highschool op het gebied van design en “performing arts” (zoals zang, dans, toneel en muziek). De school bevindt zich ongeveer een half uur buiten het centrum van Changzhou. NCA heeft ongeveer 1.600 studenten, van wie er 900 op de campus woonachtig zijn.

Changzhou

Doel van het bezoek is een uitwisseling tot stand brengen tussen NCA Art Vocational College Changzhou en Fontys Hogeschool voor de kunsten, het Zuidelijk Toneel en de Nwe Vorst. Wat leuk is: ter plaatse ontmoeten we twee docenten van het college Sint Lucas uit Boxtel, die in het kader van een uitwisseling deze week een aantal lessen verzorgen.

Ter plaatse bespreken we de samenwerking, en spreken we af dat een afvaardiging van de insitituten aanstaande woensdag, als de Commissaris der Koningin er is, een optreden verzorgt. Maar we spreken ook af, dat het niet beperkt blijft tot deze samenwerking, en we onderzoeken hoe we tot meer uitwisseling op cultureel vlak kunnen komen.

Kortom: mission accomplished.

Ondertussen is de burgemeester bij de locatie waar in september 2013 de Flower Expo plaatsvindt. Een beetje zoals de Floriade dus, maar “ongeveer 100 keer groter”, aldus de meegereisde delegatieleden. Nu is alles groter in China, dus het zou zomaar waar kunnen zijn.

Het idee is dat we vanuit het bedrijfsleven in Tilburg/(Midden-)Brabant een interessante bijdrage kunnen leveren aan de Flower Expo. Dit gaan we de komende tijd onderzoeken. We denken hierbij aan een invulling op het gebied van duurzaamheid/ecologie; een hot item in China, waarop Tilburg natuurlijk best wat moois te bieden heeft!

Na de lunch weer opgesplitst. De burgemeester bezocht met de helft van de delegatie een kinderopvang in Changzhou. Met name om met Tilburgse bedrijven de impact van het “Chinees model” te bespreken (maandag brengen, vrijdagavond ophalen – gaat Nederland dat ook ooit zo doen..?).

Zelf bezocht ik met het andere deel van de delegatie de klassieke tempel en pagode, trots cultureel erfgoed van Changzhou.

Na afloop verneem ik dat één van de delegatieleden, die ’s ochtends vroeg al was afgereisd voor een matchmaking in een andere stad, een buitengewoon succesvolle ontmoeting heeft gehad. Dit leidt tot een van de te ondertekenen contracten tijdens de “signing session” die we woensdag hebben in het bijzijn van onze CdK Van de Donk. Dat biedt weer inspiratie voor de rest van de reis!

De dag eindigde met een diner, aangeboden door wethouder Han van Changzou. Een indrukwekkend 10+ gangen diner met lokale specialiteiten. We toasten veelvuldig op de goede relatie tussen onze steden, en bespreken kansen voor business op het gebied van leisure, logistiek en cultuur. Een mooie afsluiting van een intensieve dag Changzhou.

Eerder verschenen in deze reeks:
Deel 1 – maandag 16 april

Mobiele versie afsluiten