Site pictogram Tilburgers.nl

Erik de Ridder: Handelsmissie Changzhou – deel 3

Wethouder Erik de Ridder

De gemeente Tilburg is op handelsmissie naar China. Van 14 tot en met 22 april bezoeken burgemeester Peter Noordanus, wethouder Erik de Ridder, een tiental Tilburgse ondernemers en diverse culturele- en onderwijsinstellingen de Tilburgse zusterstad Changzhou. Wethouder Erik de Ridder houdt een overzicht bij van zijn ervaringen in Changzhou.

Alles in China is groter, schreef ik in mijn vorige blog. Alles gaat ook sneller. Op youtube schijnt een filmpje te staan waarop te zien is hoe in 15 dagen een wolkenkrabber wordt gebouwd. Als je ieder jaar in China komt, zie je de vooruitgang: vandaag gepland, volgend jaar af. Als je een tijd niet in China bent geweest, zie je de impact pas echt goed. Hele nieuwe steden, wegen, hogesnelheidslijnen, het houdt niet op.

Besturen van Fontys en AVC met elkaar in gesprek

Ook de stad Changzhou heeft zich enorm ontwikkeld. Met zijn ca 5 mljoen inwoners is het een belangrijke stad in de provincie Jiangsu. Vanochtend heeft onze delegatie een bezoek gebracht aan het Science and Education Town, waar duizenden studenten worden opgeleid. Het is soms wel wat lastig om het niveau van de studenten in te schatten. Deels is het erg praktisch, en soms lijkt het te variëren tussen hbo en universitair. Dat maakt dat uitwisseling tussen de universiteiten in Changzhou en onze Tilburg University lastig is, maar dat er voor Avans (ook deel van de handelsmissie) en Fontys misschien wel kansen liggen. Het overheersend gevoel bij de deelnemers aan deze missie is dat er kansen zijn voor uitwisseling. Dat bleek wel: een meegereisde Fontys studente gaat als uitwisseling later dit jaar een aantal weken les geven op de gisterochtend bezochte NCA Changzhou Art and vocational college.

Bezichtigen van dansoefening van studenten

Vanmiddag voor mij een uitstapje naar Wuxi, de zusterstad van ‘s-Hertogenbosch, hier ca. 30 minuten vandaan. In Wuxi staat de Wuxi Long Chen Paper Co. ltd., klant van CVB Ecologistics uit Tilburg. U kent waarschijnlijk papierhandel Heijnen nog wel van de enorme brand vorog jaar. CVB is het bedrijf achter deze papierhandel. Hun zaken bestaan uit de inzameling en levering van oud papier. In Wuxi wordt er vervolgens papier van gemaakt. Een indrukwekkend complex van ca 50 hectare met ca 500 medewerkers, waar 24/7 papier wordt geproduceerd. Woensdag tekenen CVB en Long Chen een contract om hun zaken te bestendigen en uit te bouwen. Dat komt op een goed moment, omdat Long Chen net is begonnen aan de bouw van een nieuwe productielijn. Hierdoor stijgt de productie van 600.000 ton naar 1.000.000 ton per jaar. Een indrukwekkend bezoek!

Ondertussen in Changzhou bezoekt de burgemeester een deel van de China Tourism Zone, namelijk het bekende Dinosaur Park. Onder andere om namens het Tilburgs Natuurmuseum een intentieverklaring te overhandigen, waarin wordt afgesproken om een dinosaurus tijdelijk uit te wisselen. Met de steun van de gemeente Changzhou (gister tijdens diner geregeld) en gemeente Tilburg gaat deze uitwisseling zeker slagen.

We eindigen de dag met een diner, aangeboden door onze delegatie aan de gemeente Changzhou. De wethouder die ik vorig jaar ontmoette, Wang Chenbin, is er ook. Een aangenaam weerzien. We pakken de draad op: het is zoeken naar mogelijkheden voor business tussen Tilburgse bedrijven en bedrijven uit Changzhou. Een aantal concrete mogelijkheden dient zich aan, onder andere naar aanleiding van mijn bezoek aan de fabriek in Wuxi: er zijn ook twee papierfabrieken in Changzhou. Mogelijke kansen voor CVB Ecologistics worden morgen meteen uitgezocht. Zo gaat ook dit dus snel in China.

Eerder verschenen in deze reeks:

Mobiele versie afsluiten