De bodem onder het Radiopleintje, het zuidelijke deel van de Nieuwlandstraat tot en met de Korte Tuinstraat is ernstig vervuild. Dit antwoordt het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) op raadsvragen van raadsleden Bea Mieris en Hans Rube (beide PvdA).
Deze bodemvervuiling is zeer waarschijnlijk afkomstig van de stomerij en wasserij, die gevestigd zat op Nieuwlandstraat 58 en heeft zich in de loop der tijd verspreid onder de Korte Tuinstraat, lunchcafe Nieuwland en het plein.
Bij het reinigen van textiel in wasserijen wordt vaak gewerkt met chemische reinigingsmiddelen, vooral het veel gebruikte PER (tetrachlooretheen). Deze reinigingsmiddelen kunnen ook andere oplosmiddelen bevatten. Het afvalwater dat bij deze bedrijven ontstaat kan in redelijke mate verontreinigd zijn met milieubezwaarlijke stoffen. Denk daar bij aan minerale olie, PAK’s (polyaromatische koolwaterstoffen) en metalen. (Bron: infomil)
Gemeente Tilburg is echter niet van plan om de bodem te saneren. “… de huidige eigenaar heeft de locatie in 2018 in eigendom verkregen. Hiermee is deze juridisch verantwoordelijk voor de sanering van de bodemverontreiniging. De aanwezigheid van een ernstige verontreiniging was op het moment van verkrijging reeds bekend. Op 18 juni 2020 heeft de omgevingsdienst namens ons vastgesteld dat op de locatie sprake is van een spoedeisend geval van ernstige bodemverontreiniging en dat de eigenaar voor 1 januari 2023 met de sanering moet beginnen.” zo luidt het antwoord van B&W.
4 reacties
Voeg die van jou toe →Diegene die vervuilt heeft Palthe geeft niet thuis en verkoopt zelfs door, je zou zeggen dat je tot een bodemprocedure kunt gaan. Kaalplukken en/of mocht Palthe zo ondernemen en werd pas later de regelgeving stregen? Er zijn voor de burger best veel onduidelijkheden, wat ik niet begrijp is de huidige eigenaar chassen omdat die wel vooruit wilt en hem als gemeente een soort van chanteren in zijn bouwplannen. Links of rechtsom is er vervuilt en kent de gemeente een handhaving verantwoordelijkheid.
Ze kunnen niet op van de burger alle rekeningen pakken van vervuilers die onbereikbaar zijn. Maar het lijkt wel alsof ze onvoldoende handhaven en veel tijd en kosten erin steken om een zwarte piet door te schuiven, op die manier krijg je voor het perceel nog steeds geen oplossing.
5i
Wij gingen bouwen en 100 meter verder had een kolenboer gezeten, en advies was te testen. Kostprijs was 7500 gulden alles was goed. En dit bedrijf was en is een Chemisch bedrijf en geen advies gehad bij de koop door Notaris en gemeente. Aan de Lovensekanaaldijk bij de Dijksterhuisstraat zijn ze wel 10 jaar aan het zuiveren geweest, maar enkele jaren geleden ging men daar bouwen en toen stonk het erg naar de in de grond zittende stoffen, toen hebben ze alles extra diep af gegraven en nieuw zand moeten gebruiken.
fijn dat de eigenaar aansprakelijk wordt gesteld, gevolg is waarschijnlijk dat het nooit gesaneerd gaat worden. gemeente Tilburg, neem je verantwoordelijk eens! dit soort vervuilingen worden in heel tilburg aangetroffen en er wordt niets mee gedaan. behalve afschuiven dan. juridisch zullen ze wel niet verantwoordelijk zijn, maar maatschappelijk zeker wel!