Site pictogram Tilburgers.nl

ETZ geeft opdracht voor Corona documentaire

De coronacrisis in Nederland startte op 27 februari 2020 met de eerst bewezen patiënt met covid-19 in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg. Daarover is nu een documentaire gemaakt die op dinsdag 1 september 2020 bij de bioscoop Euroscoop in première gaat. ‘Positief getest’ duurt 45 minuten. De documentaire wordt gelijktijdig door Omroep Brabant uitgezonden.

‘Positief getest’ werd in opdracht van het ETZ, in samenwerking met Omroep Brabant, gemaakt door GIG creative film production. Betrokkenen blikken terug op de eerste crisisfase en kijken vooruit. De première in Euroscoop is voor genodigden. Omroep Brabant zendt de documentaire deze avond ook op televisie uit.

De coronacrisis begon op 27 februari met het beroemde briefje van minister Bruins, die live op tv bekendmaakte dat de eerst bewezen coronapatiënt in het ETZ in Tilburg was opgenomen. Het was het begin van een intense periode die eind maart uitmondde in een crisis met een piek op de intensive cares van alle Brabantse ziekenhuizen. Hierdoor zijn circa achthonderd patiënten uit Brabantse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in Nederland en in Duitsland.

De documentaire is een ode aan de medewerkers van het ETZ, die in deze documentaire hun verhaal doen. Dat laat zien wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurde tijdens deze bijzondere tijd. De verpleegkundige op de corona-afdeling, de schoonmaker op de intensive care en de medewerker op de afdeling inkoop die het ziekenhuis hielp aan voldoende beschermingsmiddelen.

Maar ook de zorgmanager die betrokken was bij de uitplaatsingen van patiënten naar andere ziekenhuizen en de medewerkers van de afdeling communicatie die zorgden dat patiënten, bezoekers en medewerkers op tijd de juiste informatie kregen. Samen zorgden ze ervoor dat het ETZ die grote hoeveelheid patiënten de best mogelijke zorg bleef geven.

Met de documentaire wil het ETZ hun eigen ‘helden van de zorg’ ook de mogelijkheid bieden om een compleet beeld te krijgen van de bijzondere tijd waarin zij hun werk gedaan hebben. Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur: “Vaak hebben mensen op hun eigen paar vierkante meters bikkelhard gewerkt, zonder tijd om zich om iets anders te bekommeren. Met deze documentaire maken we hun beeld van deze maanden breder, en we hopen dat dat ook helpt bij de verwerking van alles wat ze hebben gedaan en meegemaakt.”

​Live vanuit Euroscoop doet Omroep Brabant op 1 september vanaf 19.30 uur verslag van de 45 minuten durende première in de bioscoop, en zendt ‘Positief getest’ uit. Na afloop is de documentaire te bekijken via www.etz.nl/positiefgetest en via de site van Omroep Brabant.

De documentaire is een coproductie van het ETZ en GIG creative film production in nauwe samenwerking met Omroep Brabant.
De documentaire is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Omroep Brabant heeft een trailer gemaakt om de documentaire aan te kondigen.

Mobiele versie afsluiten