Site pictogram Tilburgers.nl

ETZ: vanaf mei 2019 verhuist Spoedeisende Hulp naar Elisabeth

Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) heeft vier locaties. Het ETZ Elisabeth en het ETZ Tweesteden in Tilburg, het ETZ Tweesteden in Waalwijk en ETZ Oisterwijk. In de komende jaren gaat hierin veel veranderen.

Het ETZ gaat de spoedeisende hulpen samenvoegen op ETZ Elisabeth. Om alle acute, zeer ingewikkelde zorg op peil te houden, sluit in de week van 27 mei 2019 de Spoedeisende Hulp (SEH) van ETZ TweeSteden. Maar niet de Spoedeisende Hulp voor hartpatienten. De Eerste Hart Hulp blijft daar wél 24 uur per dag, zeven dagen in de week geopend.

Alle huidige locaties -ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden, ETZ Waalwijk en ETZ Oisterwijk – blijven bestaan. Er zal uiteindelijk één locatie met klinische zorg overblijven, namelijk ETZ Elisabeth. De andere locaties doen vooral poliklinische zorg en de bijbehorende diagnostiek.

Een gevolg van deze verandering is dat andere specialismen ook gaan verhuizen. Om het doel van één klinische locatie te kunnen behalen, zal de eerste stap zijn om van drie naar twee klinische locaties te reorganiseren. Alle acute, heel ingewikkelde zorg wordt daardoor uiteindelijk alleen nog gegeven op ETZ Elisabeth. Om hiervoor genoeg ruimte te creëren, verschuift alle planbare zorg tot 2025 naar ETZ TweeSteden. Rond 2025 wordt alle klinische zorg alleen nog op ETZ Elisabeth gegeven. Door deze veranderingen wordt ETZ TweeSteden een locatie zonder acute zorg. Zo’n 75% van alle zorg wordt op afspraak gegeven en die zorg wordt volgens ETZ dan een stuk servicegerichter.

Bestuurder Bart Berden licht toe: “Dit is noodzakelijk om goede en veilige zorg te kunnen blijven leveren. De veranderingen zijn ingegeven door: ten eerste de keuze in onze zorgvisie om de klinische zorg van het ETZ uiteindelijk te concentreren op één locatie. Ten tweede het probleem van schaarste aan gespecialiseerd personeel, iets waar alle ziekenhuizen in Nederland mee kampen. We zouden oorspronkelijk niet hebben gekozen om het nú al te realiseren, maar nood breekt wet.”

Bron: etz.nl.

Mobiele versie afsluiten