Site pictogram Tilburgers.nl

Even voorstellen: Amsterdam Klezmer Band

Tijdens de 16de editie van het International Gipsyfestival, dat dit Pinksterweekeinde wederom gehouden wordt in de tuin van Interpolis, speelde de Amsterdam Klezmer Band, volgens het programmaboekje: “Met hun getalenteerde muzikanten is de Amsterdam Klezmer Band een energieke als poëtische top-act op het Gipsyfestival.” Reden genoeg om ze voor hun optreden op te zoeken voor een interview. We spraken met Jasper de Beer, contrabassist en zanger, Gijs Levelt, trompettist, en Job Chajes, altsaxofonist en zanger.

Het is de eerste keer dat de Amsterdam Klezmer Band op dit festival speelt, Jasper en Gijs leggen uit hoe dat komt: “Sinds kort, maar ik weet niet precies wanneer dat is veranderd, heeft het Gipsyfestival een ander toegangsbeleid voor bands, de programmering is nu veel breder. Voorheen mochten hier alleen bands optreden waarvan de bezetting minimaal voor een deel uit Zigeuners bestond. Onze muziek heeft veel traditionele Zigeunerinvloeden, maar ook ‘klezmer’, jiddische muziek, vermengd met jazz en rap.” Jasper wijst naar Job, en vertelt: “Job heeft de band opgericht en meteen zijn Gijs en ik daar bijgekomen, nu 15 jaar geleden. Sinds 11 jaar hebben we de huidige bezetting van zeven muzikanten.” Job valt bij: “De juiste muzikanten op de juiste plaats, en dat van begin af aan!”

“Je wil altijd spelen en we spelen dan ook op wisselende locaties, in clubs, feesten, festivals en in theaters, en we zijn bij een heel breed publiek succesvol. We hebben nu ook een live-CD uitgebracht, ‘Mokum’ en ik vind het onze beste ooit. De nummers zijn wel in een studio opgenomen, omdat live-opnames altijd erg lastig zijn, maar wel met 50 man publiek erbij.” De theatertoer ‘Mokum’ is een wereldtoer en leidt onder andere naar Oostenrijk en Frankrijk, maar ook naar onder meer Rusland, Korea, Canada en Chicago (USA). Gijs: “Overal trekken we veel publiek en de vonk slaat bijna altijd over. We hebben echt overal succes.”

En in Nederland? Wat merken jullie van de bezuinigingen op cultuur en de BTW-verhoging? Gijs: “Het wordt nu wel moeilijker. We zijn met zeven man, plus de techniek, dus eigenlijk hadden we altijd al structureel te weinig inkomsten. Dat was niet erg toen we vrijgezel waren, dan heb je minder nodig. Maar nu hebben de meesten van ons een gezin en die moet je wel onderhouden. Nu er projectsubsidies zijn, is het voor ons wel beter, maar we hebben dan ook al een succesvolle band. Voor beginnende bands is het nu veel moeilijker, het is typisch VVD-beleid; als je al een ‘winner’ bent, is het ok, maar als je nog niet zo ver bent, krijg je geen steun. Wel doen we nu vooral de best betaalde concerten. Clubs hebben weinig geld, festivals hebben veel meer budget. Maar, uiteindelijk komt slechts 10 a 15% van onze inkomsten uit subsidie.

En vanavond? Alle drie, lachend: “Vanavond gaan we de boel helemaal plat spelen. Iedereen gaat uit z’n dak hier in Tilburg!

Mobiele versie afsluiten