Extinction Rebellion Tilburg voert zaterdag 26 augustus actie bij ING-kantoor

Foto: John Geerts

“Stop met financieren fossiele projecten die klimaatcrisis verergeren.” is het doel die de demonstranten van Extinction Rebellion aan ING stellen. De actie begint zaterdag 26 augustus om 12.00 uur bij het ING-kantoor aan de Spoorlaan 420.

De eis van Extinction Rebellion is dat ING direct stopt met het financieren van olie- en gasprojecten die de klimaatcrisis verergeren en de wereld steeds onleefbaarder maken. In het persbericht zegt de actiegroep:

“We bieden ING Tilburg een nieuw logo aan: de Zieke Leeuw. Actievoerders gaan stoepkrijten en medewerkers, klanten en voorbijgangers informeren over de miljarden euro’s die ING elk jaar in olie en gas steekt. ING draagt bij aan het steeds heter worden van de aarde. De leefbaarheid van deze planeet voor mens en dier staat op het spel. Daarom maken wij deze zomer voor de ING zelf extra heet.”

Deze demonstratie in Tilburg is onderdeel van de ‘HETE ING ZOMERTOER’, georganiseerd door ‘Money Rebellion’ – één van de vele ‘actie-cirkels’ van Extinction Rebellion. De hele zomer vinden op zaterdag acties plaats bij verschillende ING-kantoren door het hele land. Iedere actie is anders: in sommige steden houden rebellen vreedzame ‘sit-ins’ in ING-kantoren, bij andere filialen zijn er creatieve en meer theatrale acties op de stoep. Woordvoerder Ingrid Ramaan:

“Zo willen we de druk opvoeren; we willen dat ING het onaangenaam warm krijgt, net zoals onze planeet, onze oceanen en onze bossen. ING moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarom blijft Extinction Rebellion actievoeren: we zullen steeds terugkomen, net zo lang tot ING stopt met aanjagen van de klimaatcrisis.”

ING grootste ‘fossiele bank van NL’

De actie in Tilburg is vreedzaam, zoals alle acties van Extinction Rebellion. “We hebben niets tegen de medewerkers in het kantoor. Hun werkgever doet er alles aan om ze te doen geloven dat ING een duurzaam bedrijf is. Maar dat is niet zo.” 

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 – dat ING zegt te onderschrijven – heeft de bank circa 51 miljard euro gepompt in olie-, kolen – en gasprojecten wereldwijd. De CO2-uitstoot van deze brandstoffen zijn de belangrijkste veroorzaker van de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande uitsterving van dier- en plantensoorten. 

Het Internationaal Energie Agentschap én de Nederlandsche Bank riepen ING ook al op om te stoppen met investeren in olie, kolen en gas. In 2022 kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele ‘upstream’ projecten – het zoeken en aanboren van nieuwe olie- en gasbronnen. Dit voorjaar, niet toevallig vlak voordat onder andere Extinction Rebellion en Fossielvrij aankondigden actie te voeren op de aandeelhoudersvergadering, kondigde de bank aan ook te stoppen met de financiering van pijpleidingen en raffinaderijen (zogenaamde ‘midstream’ projecten). Dit is echter maar 10 procent van ING’s investeringen. De bank gaat door met het verstrekken van leningen aan fossiele bedrijven – zo’n 90% van het totaal dus. Ramaan: “Daarom gaan wij deze zaterdag Tilburgers duidelijk maken hoe smerig INGs beleid is.”

Milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen en corruptie

Met het geld van de spaarders bij ING worden bovendien projecten gefinancierd die vaak de directe leefomgeving vervuilen in de –veelal armere– landen. Eén voorbeeld is de financiering van de Cirebon-kolencentrales in Indonesië. Daar zijn 3000 zoutarbeiders, vissers en boeren beroofd van hun levensonderhoud, maar ING blijft weigeren om de schade van de slachtoffers te vergoeden. Deze maand is een Indonesische ambtenaar veroordeeld voor corruptie bij dit project en ook de directe zakenpartner van ING blijkt betrokken. ING heeft deze corruptie nooit verder willen onderzoeken, laat staan aankaarten meldt De Eerlijke Geldwijzer. Ramaan: “Het is tekenend voor de mentaliteit van grootvervuilers: gewone mensen worden de dupe, terwijl de aandeelhouders en rijke CEO’s in Nederland en andere westerse landen enorme winsten boeken.”

Meer informatie over de actie is te vinden op www.ingdebankvanfossielnederland.nl.

Geef een reactie