Site pictogram Tilburgers.nl

Extra grote afvalbakken tegen zwerfvuil

In Tilburg staan sinds kort 37 nieuwe Bigbelly’s. Dit zijn grote afvalbakken waar 625 kilo afval in kan. Ze hebben onder andere een ingebouwde pers en bovenop zit een zonnepaneel van 40 watt.

In de bak zit ook software die aangeeft wanneer de bak vol is. De pers maakt het afval kleiner. De ‘Bigbelly’B dankt zijn naam aan het volume. Er kan 625 kilo afval in. Dat is veel meer dan een ‘gewone’ afvalbak waar 70 kg in kan. De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er goed bij kunnen.
Er staan 25 Bigbelly’s in het centrum en de Piushaven, drie op de Heyhoef, drie op het Wagnerplein, één in Berkel- Enschot, één op het Buurmalsenplein, één op de Dalempromenade, twee op het Olympiaplein (Stappegoor) en één in de Muzentuin.

Vanwege klachten over het vele zwerfafval zet de Gemeente Tilburg nu deze afvalbakken in. De Bigbelly’s zorgen ervoor dat het nog eenvoudiger wordt om het afval in de afvalbak te gooien en deze tijdig te ledigen. Dit is gebleken uit de meetresultaten van de eersten tien Bigbelly’s die zijn geplaatst in centrum. De eerste 18 maanden hebben deze Bigbelly’s al meer dan 625.000 liter afval verwerkt.

Mobiele versie afsluiten