Maandag 15 december, tijdens de laatste raadsvergadering van 2014, moest de gemeenteraad beslissen over het ontwerp van het stadhuis. Maandag 24 november hadden de raadscommissies Bestuur en Vestigingsklimaat al bijna drie uur hierover vergaderd en op vrijdag 5 december nog eens, omdat de TVP had voorgesteld om helemaal overnieuw te beginnen met de plannen, die al sinds 2010 in voorbereiding zijn. Hierbij hebben een aantal insprekers, deskundigen op het gebied van architectuur en cultuur historische waarde van gebouwen, gepleit om ervoor te zorgen dat het uiterlijk van het stadhuis (de ‘zwarte doos’ met het witte paleis) te laten zoals het is.
Een meerderheid in de raad zag het idee om geheel overnieuw te beginnen niet zitten, maar wilde wel nog eens goed nadenken over het uiterlijk van de gebouwen. Daarom had de LST (Lijst Smolders) een motie (voorstel) ingebracht die het gehele voorstel van de TVP naar de prullenbak verwees en daarvoor in de plaats de opdracht aan de wethouder gaf om nog eens een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de cultuur-historische waarde van het stadhuis en het paleis-raadhuis.
De Projectgroep Naoorlogs Erfgoed Tilburg (PNET), een werkgroep van de Heemkundekring Tilborch, ijvert voor het behoud van het erfgoed uit de Wederopbouw-periode en heeft advies gegeven om in ieder geval de uitstraling van de gebouwen te behouden. De LST stelde voor om deze werkgroep bij het onderzoek te betrekken. Wethouder Erik de Ridder wees er op dat cultuur-historische waarde, duurzaamheid van het gebouw en functionaliteit even belangrijk moeten blijven; naast de mogelijkheid dat door een extra onderzoek het hele plan wat vertraging zou kunnen oplopen. Desondanks wilde hij graag meewerken aan het gevraagde onderzoek.
Na nog een discussie van drie kwartier volgde de stemming over het voorstel van de TVP, dat het met slechts drie stemmen voor geen meerderheid haalde. Het voorstel van de LST werd daarna unaniem aangenomen.
3 reacties
Voeg die van jou toe →Waarom zou men zo een mooi, met weinig onderhoud, en stevig gebouw slopen, voor de werkgelegenheid van Tilburg hoeft dat niet, want kijk maar eens op de bouwplaatsen, overal komen ze vandaan terwijl hier de vaklieden thuis zitten. En de gemeente weet dat maar ze betalen liever twee maal, een bijstandsuitkering aan de vaklieden die staan te kijken hoe anderen van buiten Tilburg hun werk doen. En de gemeente betaald ook de aannemer van buiten Tilburg.
ja en we hebben ze zelf gekozen.Maar als ze eenmaal gekozen zijn gaan ze allemaal een eigen leven lijden!!!!
jack
De arrogantie van dit College neemt met de dag toe en voor de vorm gaat men toch met dit soort onderzoeken mee. Echter de ondertoon van gewoon doorgaan met de plannen zit vervat in het mooie verhullende taalgebruik. Hoe langer de zinnen van de wethouder hoe minder serieuze beweging.