Site pictogram Tilburgers.nl

Extreem heet tot 38 a 39 graden op donderdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: extreem heet tot 38 á 39 graden op donderdag. Maandag wordt nog de beste dag van de week omdat het dan nog niet zo heet is. Met 28 graden en half tot licht bewolkt weer is het nog uit te houden. Daarbij waait het overigens matig en komt uit het zuidwesten.

Vanaf dinsdag draait de wind naar het zuidoosten en de hete luchtoven wordt opengezet. Daarmee wordt niet alleen extreem warme, maar ook droge lucht aangevoerd. De wolken verdwijnen, waardoor de zon het kwik flink kan laten stijgen.

Op dinsdag wordt het 33, woensdag 36 en op donderdag kan het zelfs 38 tot 39 graden worden. Het gevolg dat warmterecords als bosjes zullen sneuvelen, voor zowel het dag, maand en misschien wel het absolute landelijke record van 38,6°C uit 1944. Vanaf vrijdag wordt de hitte getemperd dat gepaard gaat met regen- en onweersbuien. Vervolgens stroomt met een westenwind minder warme lucht binnen, waardoor de temperatuur in het weekeinde tot onder de 30 en mogelijk 25 graden zal dalen.

We moeten ons deze week gaan opmaken voor een tweede hittegolf in onze regio, waarbij warmterecords van dag, maand en mogelijk het absolute warmterecord ooit zullen worden gebroken. Daarmee komt zelfs de 38,6°C uit 1944 in gevaar. We gaan namelijk vanaf dinsdag naar een reeks van tropische dagen, waarbij het op donderdag 37, 38 en plaatselijk wel 39 graden kan worden! Maar zover is het nog niet en kunnen we eerst nog van dit weekeinde genieten.

De zaterdag viel eigenlijk best mee. De hele dag werden er buien rondom Tilburg verwacht, maar dat gebeurde pas in de loop van de middag. De dag begon somber met veel bewolking gevolgd door een bui rond het middaguur.

Daarna kwamen er flinke opklaringen die de temperatuur in Tilburg naar zomerse waarde liet stijgen van zo’n 27 graden. Op het einde van de middag kwamen dan de buien die in Berkel-Enschot behoorlijk fel waren. Je hoorde de buien rommelend van het onweer binnenkomen. En als ze daar waren leken het wel tropische buien, waarvan die van rond 17.45 uur gepaard ging met hagelstenen van wel 2 cm.

In totaal werd er 12 mm aan neerslag afgetapt. Rond Rotterdam vielen zelfs hagelstenen van 4 tot 5 cm, werden zware windstoten gemeten tot 90 km/u en viel er plaatselijk 30 mm. In de avond werd het overal rustig en droog. Deze zondag begon met veel zonneschijn, maar al snel kwamen wolkenvelden binnendrijven en dat houden we voor de rest van de dag. Met 25 tot 26 graden wordt het vandaag de beste dag van de week. Dat geldt ook nog voor de maandag als het kwik naar de 28 graden gaat. Maar daarna wordt het voor veel mensen niet leuk meer met uitzondering natuurlijk van de strandliefhebbers. Alhoewel die rekening moeten houden met de zeer hoge zonkracht, waardoor je snel verbrandt. Het Nationaal Hitteplan zal dan ook actief worden.

Maandag wordt dus nog een prima zomerdag. Het is half tot licht bewolkt, het blijft droog en de thermometer zal zo’n 28 graden aanwijzen. Bij dit alles staat er een matige wind die nog uit het zuidwesten komt. Oorzaak is een hogedrukgebied dat

op dit moment boven Frankrijk ligt en richting Duitsland trekt. Zodra het hogedrukgebied op dinsdag bij onze oosterburen arriveert draait de wind naar het zuidoosten en dan stroom zeer warme en vooral ook zeer droge lucht onze regio binnen. De wolken verdwijnen en de zon zal zich de hele dag laten zien. Daardoor stijgt de temperatuur naar een graad of 33.

Tegelijkertijd zien we bij Ierland een depressie liggen. Daarmee wordt de warme stroming nog krachtiger en komt de lucht rechtstreeks vanaf de Middellandse Zee. Temperaturen schieten op woensdag naar de 36 tot 37 graden. Vervolgens trekt het hogedrukgebied verder richting Scandinavië en heeft de depressie zich uitgebreid tot over de Britse Eilanden. Dan is het op donderdag helemaal prijs en krijgen we te maken met het hoogte- of als je wilt dieptepunt van deze zomer. Het kwik gaat nog verder omhoog tot 38 en mogelijk 39 graden ergens in ons land. Daarmee zou het absolute warmterecord uit 1944 met 38,6°C in Warnsveld worden gebroken. Vorig jaar waren we er al dichtbij met 38,2°C op 26 juli in Arcen. Berkel-Enschot noteerde toen op die dag 38,1°C en een dag later eveneens 38,2°C.

In de loop van de donderdag zien we wel steeds meer sluierbewolking en deze horen bij de depressie die dichterbij komt. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking steeds verder toe en overdag gaan er buien vallen die met onweer gepaard zullen gaan. Tussendoor schijnt de zon en is het nog steeds heet met 30 graden. Daarom zal het ook broeierig aanvoelen. In het weekeinde wordt de depressie naar het noorden geduwd doordat boven Frankrijk weer een nieuw hogedrukgebied komt te liggen. De wind draait dan naar het koele westen. Temperaturen dalen verder tot onder de 30 en sommige modellen geven zelfs aan tot onder de 25 graden in het weekeinde. En dan is even bijkomen na al dit hitte. Puf, puf.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten