Site pictogram Tilburgers.nl

Extreem lenteweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: extreem lenteweer. De komende drie dagen is het bijltjesdag en sneuvelt het ene na het andere dag-warmterecord. Op maandag wordt het 18, dinsdag 17 en woensdag kan het plaatselijk 19 tot 20 graden worden. Niet normaal. Daarbij is er op maandag sluierbewolking die in de loop van dinsdag verdwijnt. Dat is de opmaat voor een zonovergoten woensdag.

Op donderdag verandert het weerbeeld omdat de wind niet meer uit het zuiden komt. Daardoor stopt ook de aanvoer van de extreem zachte lucht en dalen de temperaturen tot een graad of 13 in het weekeinde. Tevens zien we op donderdag wat meer wolken, maar die verdwijnen weer op de vrijdag. Van neerslag is tot het einde van deze maand geen sprake en houdt het mooie weer aan.

Vorig weekeinde konden we nog genieten van veel sneeuw- en ijspret. In dit weekeinde kunnen we ook van ijs genieten, maar dan van enkele ijssalons die zijn opengegaan omdat het zo ontzettend warm is. Het weer blijft boeiend en verrassend uitpakken. Zoals we afgelopen week zagen in het Amerikaanse Texas waar extreem winterweer heeft toegeslagen met meer dan 70 doden tot gevolg. Een gebied dat helemaal niet is ingericht op koud winterweer met alle gevolgen van dien. Of wat dacht je van de enorme hoeveelheid Saharazand wat onze kant opkomt en inmiddels heel Spanje en een gedeelte van Frankrijk heeft bereikt. In de loop van vandaag arriveert deze bij ons en tot en met dinsdag is er sprake van een hoge concentratie Saharastof in de atmosfeer.

Dit kan prachtige optische verschijnselen opleveren in de vorm van een extra rood gekleurde zonsondergang en/of zonsopkomst. Soms kan de hemel zelfs helemaal oranje kleuren, zoals op 17 oktober 2018 toen bij ons de zon helemaal werd afgeschermd waardoor er de hele dag een rode zon was te zien. Maar dat was toen wel een combinatie van Saharastof en bosbranden in Portugal. Het zal de komende dagen in ieder geval fraaie en wonderlijke plaats opleveren. Heel bijzonder in deze tijd van het jaar, want normaal zie je dat hoofdzakelijk alleen in de lente en herfst.

Met een krachtige zuidelijke stroming wordt niet alleen zand gehaald, maar ook de warme lucht. Vandaar ook dat de temperaturen vandaag en na het weekend zeer hoog blijven. Als het zomer was geweest hadden we zomaar de 40 graden weer aangetikt net als twee jaar geleden. Gisteren werd het in Brabant al zeer zacht met 17,6°C in Berkel-Enschot en Tilburg en 17,8°C in Eindhoven, wat gepaard ging met sluierwolken waar de zon gewoon doorheen scheen.

Daarmee werd het de op één na warmste 20e februari ooit waargenomen. Omdat het kwik boven de 15 graden is uitgekomen noemen we dat, net als in België, een lentedag, ondanks dat het eigenlijk nog geen lente is. Overigens vond rondom Tilburg de vroegste lentedag ooit plaats op 25 januari 2016 toen het 15,8°C werd. Vanaf vandaag tot en met woensdag is het bijltjesdag en zal het ene na het andere dag-warmterecord sneuvelen. Voor deze zondag staat het record in De Bilt op 14,8°C uit 1949 en voor Brabant op 14,5°C uit 1990. Daar zullen we ruim overheen gaan omdat de thermometer vanmiddag zo’n 17 tot 18 graden zal aanwijzen. Opnieuw bepaalt sluierbewolking het weerbeeld en blijft het droog. De zon doet goed zijn werk en is het genieten geblazen. Vorig weekeinde ging iedereen al naar buiten en dat zal nu ook weer gebeuren, maar wel met totaal andere kleren. De natuur reageert ook meteen en overal zien we nu de krokussen en sneeuwklokjes in bloei staan. Prachtig.

Het lenteweer hebben we te danken aan twee weersystemen: een uitgestrekte depressie vanaf Groenland tot aan Spanje en een krachtig hogedrukgebied van Rusland tot aan de Middellandse Zee. Daar tussenin ontstaat een krachtige zuidelijke stroming met aanvoer van oorsprong subtropische lucht. Wij zitten precies op die scheidingslijn wat gepaard gaat met sluierwolken en dat komt omdat er ook vochtige lucht wordt meegevoerd. Op maandag trekt de depressie zich terug op de oceaan, waardoor het hogedrukgebied wat dichterbij kan komen. Sluierwolken staan dan wederom op het weermenu en met een graad of 18 wordt het wel iets warmer en daarbij begint de wind aan te trekken.

In de loop van dinsdag heeft het hogedrukgebied onze regio bereikt en verdwijnen steeds meer de sluierwolken en wordt het helder. Dat is de opmaat voor een zonovergoten woensdag, waarbij het 18 tot plaatselijk 20 graden kan worden. Niet alleen vandaag, maar ook voor 22, 23 en 24 februari (maandag tot en met woensdag) zullen dat allemaal nieuwe warmterecords opleveren. Niet normaal. Vanaf donderdag gaat het weer veranderen. De depressie op de oceaan verplaatst zich namelijk naar het noorden en begint zich uit te breiden tot over Scandinavië. Hierdoor draait de wind naar het westen en stopt de aanvoer van zeer zachte lucht. Die lucht wordt over het koude Noordzeewater aangevoerd en dan ontstaan er boven land meteen wolken. De zon zullen we dan ook een stuk minder zien.

De temperatuur zakt dan terug naar zo’n 15 graden, wat overigens nog steeds veel te warm is voor de tijd van het jaar. Op vrijdag verdwijnen de wolken weer omdat het centrum van het hogedrukgebied precies boven ons land komt te liggen. De wind valt weg en er is volop zonneschijn. De thermometer zal dan wel een graad of 14 aanwijzen, maar het zal veel warmer aanvoelen. In het weekeinde bepaalt het hogedrukgebied het weerbeeld. En dat betekent dat het droog blijft en zon de overhand heeft. Wel draait de wind naar het oosten en later noordoosten en wordt het allemaal wat minder zacht, waarmee deze unieke sprokkelmaand van 2021 wordt afgesloten.

Mobiele versie afsluiten