De weersverwachting voor het komende weekeinde: februari begint zeer zacht en kletsnat. Met 13 graden op zaterdag en 12 op zondag is van winterweer geen sprake. Deze hoge temperaturen gaan vergezeld met regen en dan vooral op zondag. Daarbij waait het met name op zaterdag stevig.
Op maandag houden we dit onstuimige en zachte herfstweer, maar dat gaat vanaf dinsdag veranderen. Met een west en later noordwestelijke wind komt er koudere lucht onze kant op. De temperaturen zakken terug naar een graad of 7 en in de nachten gaan deze aan de grond richting het vriespunt. Op dinsdag vallen er buien die een winters karakter krijgen met hagel en mogelijk natte sneeuw. Daarna blijft het voor de rest van de week droog en wisselen zon en wolken elkaar af. In het weekeinde is het echter voorbij en keert de wisselvalligheid, inclusief het zachte weer, terug.
Januari is bijna voorbij en dat was een wintermaand zonder winter. Gemiddeld lagen de temperaturen zo hoog dat het in top-10 is beland van zachtste januarimaanden ooit sinds 1901. Daarnaast was het droog en somber. Sneeuw hebben we al helemaal niet gezien of je moest een dag naar het hoge noorden gaan of naar de heuvels in Limburg. In onze regio moesten we het doen met hagelbuien die ons afgelopen dinsdag teisterden en temperaturen die op slechts drie nachten onder het vriespunt doken. Wat armoedig allemaal.
De grote oorzaak is steeds de terugkerende zuid tot zuidwestelijke stroming die alsmaar zachte lucht aanvoerde. Draait de wind ineens naar het westen dan wordt het niet eens koud, maar gaan we naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook in de afgelopen dagen was van winterweer geen sprake. Integendeel, het leek wel herfst en dat is eigenlijk al sinds september aan de gang. Het lijkt er heel erg op dat het winterseizoen in zijn geheel wordt overgeslagen en dat we zo de lente induiken.
Of dat ook zo is moeten we afwachten, want uit ervaring weet ik dat het weer steeds de balans opzoekt. Er zal zeker nog een koude periode volgen, maar dat zal dan echt in de laatste weken van februari / begin maart moeten zijn. Want tot half februari wordt zacht weer verwacht. Terug naar deze donderdag die ons maar anderhalf uur zonneschijn bracht. Het was veelal bewolkt en op het einde van de middag viel daar regen uit dat overging in motregen. En dat laatste houden we nog de komende uren. Deze neerslag hoort bij een warmtefront dat overtrekt en dat betekent dat zodra het droog wordt de temperaturen beginnen te stijgen. Tegen middernacht zitten we al op kwikstanden van rond de 12 graden en zakt daarna verder terug naar een graad of 10! Als in De Bilt het kwik niet verder zakt dan 9,2°C wordt een nieuw warmterecord geregistreerd van hoogste minimumtemperatuur voor 31 januari. En dan kan het nog mooier worden, want in de loop van vrijdag loopt de temperatuur verder op naar 12 tot 13 graden. En ja hoor, daar gaat het volgende warmterecord eraan van warmste 31 januari ooit gemeten. Dat staat namelijk in De Bilt op 12,1°C uit 1990. Voor een landelijk record zou het 13,4°C moeten worden dat in 1937 in Maastricht werd gemeten. Met deze supertemperaturen sluiten we een van de zachtste louwmaanden af.
In het eerste weekeinde van februari zet de warmte gewoon voort. Daarbij wordt het op zaterdag 13 en op zondag 12 graden. Dat zullen overigens geen nieuwe dagrecords opleveren. Deze hoge kwikstanden hebben we echter niet te danken aan de zon, want die zullen we vrijwel niet zien, maar aan de hoeveelheid neerslag.
Het ene na het andere neerslaggebied trekt namelijk aan ons voorbij, waarbij op zondag de meeste regen zal vallen. Daarbij waait het stevig, met name op zaterdag, en lijkt het eerder herfst dan dat Koning Winter ons een bezoek brengt. Het is begin van de sprokkelmaand, maar hout sprokkelen is voorlopig niet nodig. Oorzaak zijn depressies die steeds vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Scandinavië trekken. Op maandag vindt een hogedrukgebied bij de Azoren het genoeg en duwt de depressies naar het noorden. Daar merken we in eerste instantie nog niets van, waardoor maandag een kletsnatte dag zal worden bij een temperatuur van 12 graden. Op dinsdag gaat er duidelijk iets veranderen.
Het hogedrukgebied is verder doorgeschoven richt Ierland, waardoor de wind bij ons naar het westen en later noordwesten draait. De aanvoer van zachte lucht maakt plaats voor wat koudere lucht en het begint op te klaren. De temperaturen dalen overdag naar een graad of 7 en tijdens opklaringen in de nacht gaat het aan de grond licht vriezen. Omdat op dinsdag nog steeds buien vallen krijgen deze nu een winters karakter met hagel en plaatselijk natte sneeuw. Vanaf woensdag is het echter droog en wisselen en zon elkaar af. Dit houden we tot en met vrijdag, want in het weekeinde keert de zuidwestelijke stroming terug en dan weten we het wel. De temperaturen gaan omhoog welke gepaard gaat met wisselvalligheid.