Februari en winter sluiten herfstachtig af

weerbericht

De crocusjes bloeien nog?

Dit weekeinde begon nog met een enkele bui op de vroege zaterdagochtend, maar voor de rest van die dag bleef het droog. Deze zondag zet het voort met veel zonneschijn en wat sluierbewolking, maar de zon schijnt daar gewoon doorheen. Het is opnieuw zacht. Liet gisteren (zaterdag) de thermometer al dubbele cijfers zien met 10 graden in Berkel-Enschot, vandaag doen we daar nog een schepje bovenop. De maximumtemperaturen komen uit op een graad of 12. Als je dan vervolgens in de zon loopt voel je dat deze steeds krachtiger wordt en je bijna een lentegevoel geeft. Als je naar de natuur kijkt is het wel lenteachtig, want die loopt nu 2 tot 4 weken vooruit als gevolg van de zeer zachte winter.

Maandag wordt het allemaal nog warmer en gaan we zelfs naar de 14 graden. Opnieuw bepalen sluierwolken en zonneschijn het weerbeeld en is het gewoon heerlijk weer. Het enige verschil is de wind, want die neemt flink toe. Deze wind is de voorbode van het weer wat we voor de rest van de week krijgen. Dit weekeinde en de maandag kunnen gezien worden als rustdagen in de atmosfeer, maar vanaf dinsdag komt de carrousel van depressies weer op gang waar zowel februari als de winter mee worden afgesloten. Het is dan opnieuw een komen en gaan van buien of periode met regen dat gepaard gaat met veel wind. Herfstachtig weer dus waar de winter afgelopen december ook mee was begonnen. Overigens kregen we toen een (Sinterklaas)storm voor onze kiezen, maar zoveel wind krijgen we niet.

Dit weekeinde kon een hogedrukgebied boven Rusland de lagedrukgebieden nog tegenhouden waardoor we mooi weer hadden, maar vanaf dinsdag gaat die strijd verloren. De depressies zijn te sterk en dringen door tot over de Britse Eilanden waarnaar ze via de kust van Noorwegen naar het noorden afbuigen. Tegelijkertijd zien we boven de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied dat zich helemaal gaat uitbreiden over het zuiden en oosten van Europa. Deze gaat de strijd aan met de aanwezige depressies, waardoor de bewolking en neerslag bij ons aanhoudt. Op de laatste dag van februari zien we op weerkaarten dat depressies het enorme hogedrukgebied boven Europa in tweeën splijt. De wind zoekt dan meer het noorden op en dan stroomt er koelere lucht onze regio binnen. Hierdoor zakt het kwik tot onder de 10 graden. Als het in de nachten opklaart kan het aan de grond zelfs gaan vriezen.

In de laatste week van februari kan het al aardig warm zijn. In 1990 werd het op 24 februari al 20 graden in Oost-Maarland (Limburg). Zulke hoge kwikstanden zijn sinds tenminste 1901 niet voorgekomen. Wel werd het nog 18,7°C in Maastricht op 28 februari 1960. Een dag later werd het daar nog warmer met 19,6°C. We zullen nog even geduld moeten hebben voordat zulke hoge temperaturen bij ons komen. Vorig jaar moesten we wachten tot 14 april toen het kwik de 20-gradengrens gepasseerd had: het werd toen 24,1°C rondom Tilburg.

Prettige week!

Geef een reactie