Site pictogram Tilburgers.nl

Februari sluit zacht, nat en onstuimig af

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: februari sluit zacht, nat en onstuimig af. Het is compleet herfstweer en zo kan eigenlijk de hele sprokkelmaand wel genoemd worden. Elke dag valt er regen of zijn er buien en dat allemaal bij een vrij stevige wind.

De temperaturen zijn op maandag vrij hoog met zo’n 12 graden, maar beginnen daarna te dalen tot een graad of 7 op woensdag en donderdag. Het is dan guur, want de gevoelstemperatuur ligt op slechts 1 tot 2 graden!

In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen zelfs nog even vriezen. Vervolgens houden de buien maar aan en dat betekent dat deze op woensdag een winters karakter krijgen met hagel en misschien ook onweer. In de loop van donderdag gaat het regenen en wordt er wat zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor zal het vanaf vrijdag wat minder guur aanvoelen.

Februari 2020 zal de boeken ingaan als een zeer zachte, natte en vooral stormachtige maand. Vanochtend om 10:00 uur meldde Vlissingen een uur lang windkracht 9 en dat betekent dat we de vierde storm konden noteren voor deze maand.

Deze keer is storm Ellen de oorzaak met windstoten tot 112 km/u in Vlissingen en Wilhelminadorp. Vooral in Zuid-Holland wordt veel schade gemeld en dat komt omdat deze storm in die regio veel harder heeft toegeslagen dan toen de stormen Ciara en Dennis langskwamen op respectievelijk 9 en 16 februari. Nu werd daar vandaag windkracht 8 gemeten met windstoten van 101 km/u tot in Rotterdam en Delft toe. In Sassenheim kwam zelfs een stuk van een voorgevel naar beneden.

Bij ons bleef het vanochtend ‘beperkt’ tot windkracht 6 en windstoten van 70 km/u, maar dat is nog steeds zeer onstuimig. De hele middag bestaat de kans op zware windstoten en daarom heeft het KNMI ook code geel afgekondigd. Het gevolg is dat er al meer dan 100 carnavalsoptochten in Brabant en Limburg zijn afgelast en terecht. Daarnaast komt de regen met bakken er uit en dat begon afgelopen nacht al. Berkel-Enschot had om 11.00 uur al 25 mm in de regenmeter en De Bilt tapte 30 mm af.

wind en regen

Dat betekent dat we nu al de natste 23e februari kunnen noteren ooit waargenomen, want het vorige record van De Bilt stond op 14,7 mm uit 1946. Daarmee kan vandaag in De Bilt zelfs de op één na natste februaridag ooit worden geregistreerd, want droog houden we het nog niet. Op de eerste plaats staat namelijk 53,9 mm (8 februari 1946) gevolgd door 30,5 mm van 10 februari 2019. Inmiddels schuift de enorme regenzone verder naar het oosten en dan wordt het tijdelijk droog. Dan is het wachten op de buien die erachteraan komen.

Het betreft een koufront die gepaard kunnen met zware windstoten. Met al dat herfstweer is het zeer zacht en loopt het kwik op tot een graad of 12, maar als het koufront is gepasseerd zitten we op een graad of 8. In de avond is alles voorbij en kunnen we bijkomen en ons storten in het carnavalsgedruis. Jammer van al die optochten, maar je kunt het risico niet nemen. We zagen het vorige week toen een koufront van Dennis onze regio aandeed en het enorm tekeer ging. Het centrum van Ellen ligt op deze zondag overigens helemaal boven Lapland, maar heeft zich uitgebreid tot over België. En omdat een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa hier tegenaan drukt is het aan de kust gaan stormen dat gepaard ging met zware windstoten.

Op maandag is storm Ellen volledig uit beeld verdwenen, maar krijgen we te maken met de volgende depressie die boven de Britse Eilanden komt te liggen en in de loop van de dag naar de Noordzee trekt. Dat betekent dat maandag met wat lichte (mot)regen begint. In de middag echter worden de druppels wat groter en gaat het regenen.

Daarbij wordt het opnieuw 12 graden. Op dinsdag schuift de depressie verder op naar Noorwegen, maar breidt zich ondertussen wel verder uit tot over Frankrijk. Hierdoor blijven we in de wisselvalligheid zitten die deze keer gepaard gaat met buien, afgewisseld met wat zonneschijn, en veel wind. Met 10 graden wordt het iets minder zacht. De dagen erna wordt het allemaal nog frisser omdat hoog in de atmosfeer ijskoude lucht wordt aangevoerd. Warmer dan een graad of 7 op woensdag en donderdag zal het niet worden.

Omdat de buien maar blijven aanhouden krijgen ze vooral op woensdag een winters karakter en kunnen ze gepaard gaan met hagel en zelfs een klap onweer. Het zal dan ook guur aanvoelen met, schrik niet, een gevoelstemperatuur van 1 tot 2 graden! In de nacht naar donderdag daalt het kwik bij opklaringen zelfs richting het vriespunt. In de loop van donderdag klopt alweer de volgende depressie aan de deur en trekt via ons land naar Polen weg waar het vrijdag aankomt. Het gaat opnieuw regenen die op vrijdag overgaat in buien. In het weekeinde komt de zon erbij en nemen de neerslagkansen vanaf zondag langzaam af. Inmiddels is de lentemaand dan begonnen, maar van lenteweer zal geen sprake zijn.

Mobiele versie afsluiten