Site pictogram Tilburgers.nl

Fietsenafhaalcentrale ‘de Afpak’ verhuist naar Bredaseweg

De nieuwe locatie van AFAC aan de Bredaseweg Foto: John Geerts

De AFAC, de Algemene Fiets Afhandel Centrale, – onder Tilburgers beter bekend als de ‘Afpak’ – gaat verhuizen.

Met ingang van dinsdag 1 september 2020 moeten Tilburgers die hun geruimde fiets willen ophalen naar de Bredaseweg 193. Dit is tegenover het voormalige klooster Rooi Harten en vlakbij de watertoren. Op de oude locatie aan de Koopvaardijstraat maakt de AFAC plaats voor nieuwbouw. Deze plek is vanaf woensdag 26 augustus al gesloten en alle aanwezige fietsen worden dan al verhuisd naar de Bredaseweg.

Volgens de gemeente Tilburg, eigenaar van de AFAC, is de locatie aan de Bredaseweg op loopafstand van de Binnenstad.

De AFAC aan de Koopvaardijstraat Foto: John Geerts

Jaarlijks ruimt de Diamant Groep in opdracht van de gemeente Tilburg circa 5500 fietsen in de binnenstad, NS stations en in de overige wijken van Tilburg. Daarbij gaat het vooral om fietsen die staan waar een stallingsverbod geldt, fietsen die de toegankelijkheid voor de hulpdiensten en mindervaliden hinderen en fietswrakken.

De geruimde fietsen worden ingeboekt op de site verlorenofgevonden.nl en tijdelijk gestald in de AFAC. Tegen vertoon van een geldig legitimatiebewijs, een bijpassende fietsensleutel en tegen betaling van de administratieve kosten van €15,- kan de geruimde fiets bij het AFAC worden opgehaald.

Bord AFAC in 2017 Foto: John Geerts

Deze €15,- is overigens een prijsstijging van 50% ten opzichte van het tarief in 2017, toen het ophalen van een geruimde fiets nog €10,- kostte.

Van de geruimde fietsen wordt circa 60% opgehaald. De overgebleven fietsen zijn meestal kapot of zijn als wrak achtergelaten. De overgebleven fietsen worden na drie maanden afgevoerd naar La Poubelle. Daar worden de fietsen gecontroleerd en wanneer mogelijk gerepareerd. De gerepareerde fietsen worden daarna verkocht of ter beschikking gesteld voor sociale doeleinden.

Mobiele versie afsluiten