Maandagavond 7 oktober 2019 besprak een deel van de gemeenteraad de aanleg van de nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers die onder de Ringbaan-Zuid moet worden aangelegd. Stappegoor wordt als sport- en schoolgebied dagelijks door duizenden jongeren bezocht terwijl de kruising met de Ringbaan-Zuid met de Trouwlaan al jaren bekend staat als één van de gevaarlijkste van Tilburg, met name voor fietsers en voetgangers.
Het bestemmingsplan.
Terwijl menig Tilburger die wel eens een dakkapel of een schuurtje heeft gebouwd, weet dat je algauw een bouwvergunning nodig hebt en in grotere gevallen een bestemmingsplan moet worden gewijzigd, dachten de gemeentelijke medewerkers die deze tunnel als taak kregen, dat een wijziging van het bestemmingsplan niet nodig zou zijn. Wel dus. De wet geldt immers ook voor de gemeente zelf. Op de wijziging van het bestemmingsplan kunnen belanghebbenden nog bezwaar maken en in het slechtste geval ben je al gauw een jaar verder eer deze procedure is afgerond.
Het gevolg zou kunnen zijn, dat de tunnel niet meer volgens planning in de zomer van 2020 af zal zijn en dat ook de bouwkosten – die door blijven stijgen – verder zullen toenemen.
Archeologisch onderzoek.
Eén van de vaste onderdelen van een bestemmingsplan wijziging betreft het archeologisch onderzoek. Voordat er grond wordt verplaatst moet er eerst gekeken worden of er mogelijk oude resten in de bodem liggen die meer kennis kunnen bieden over onze geschiedenis.
Hiertoe werd als eerste een proefsleuf gegraven om te zien of een diepgaander onderzoek nodig zou zijn. Ja dus: er werd een oude nederzetting gevonden, die zeker nader moet worden onderzocht.
Geen vijver, maar een kunstwerk.
De plas water op het buitenterrein van zwembad Stappegoor is geen vijver, maar een kunstwerk. Dit tot grote verrassing van de medewerkers van de gemeente Tilburg die de tunnel moeten laten aanleggen.
Het kunstwerk heeft als titel Teich+Stege, is aangelegd in 1996 en ontworpen door de broers Maik Löbbert en Dirk Löbbert. De Gemeente Tilburg is eigenaar van het kunstwerk. Nu is het – vanwege de Auteurswet – juridisch niet houdbaar om een kunstwerk te veranderen. Daarom is het aanpassen en verkleinen van de vijver geen optie. Het is echter wel toegestaan om een kunstwerk te vernietigen of verwijderen, waardoor als nog voor deze optie wordt gekozen.
We hebben de broers Löbbert benaderd om een reactie, maar die hebben we tot op heden nog niet ontvangen.
De tunnel, die oorspronkelijk op 4 miljoen euro was begroot, gaat nu minimaal 5,2 miljoen euro kosten. Dit bedrag kan nog oplopen als het bestemmingsplan langer op zich laat wachten, bijvoorbeeld als belanghebbenden bezwaar gaan maken.