Werken zonder salaris, verplicht vrijwilligerswerk in ruil voor een uitkering, het is vakbond FNV een doorn in het oog. Het meldpunt ‘Stop werken zonder loon’, dat de bond begin november is gestart, heeft in korte tijd zo’n 300 reacties opgeleverd. Veel meer dan Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV, had verwacht. Reden voor FNV om in actie te komen.
Uitkeringsgerechtigden moeten steeds vaker werken zonder loon en zonder uitzicht op een baan. Dit dreigt per 1 januari 2015 met de invoering van de participatiewet alleen maar erger te worden, omdat gemeenten dan meer taken krijgen om mensen naar werk te begeleiden. Het gevolg is dat op grote schaal echte, betaalde banen worden verdrongen. De FNV vindt dat het tijd wordt dat gemeenten de werkloosheid bestrijden, en niet de werklozen. Zowel de gemeenten als de landelijke politiek moeten regelen dat werken zonder loon stopt. Geef mensen perspectief op een echte baan met een normale beloning.
Daarom is het FNV een campagne gestart ‘Koopkracht en echte banen’. De aftrap vond plaats op zaterdag 30 november in de Jaarbeurs in Utrecht waar 9.000 FNV-leden bijeen waren gekomen. FNV-voorzitter Ton Heerts: “Dit is een veelbelovende start. Het is heel inspirerend om zoveel actieve leden te ontmoeten die er met elkaar iets van willen maken en met elkaar bespreken hoe ze hun eisen voor koopkracht en echte banen kracht gaan bijzetten.”
Op vrijdag 7 november was er ook al een waarschuwingsactie met een protestmars van FNV-leden door Tilburg. Samen riepen zij: stop werken zonder loon! Zij deden een oproep aan staatssecretaris Jetta Klijnsma, die daar overleg voerde met wethouders over het begeleiden van werkzoekenden naar echte banen.
De volgende bijeenkomst is een FNV kaderdag op 13 december van 10.30-12.30 uur in de Polarzaal van De Jaarbeurs in Utrecht waar FNV coördinator arbeidsvoorwaarden-beleid Mariëtte Patijn met de leden wil bespreken wat ze verder kunnen doen om de verdringing van echte banen te stoppen.