Site pictogram Tilburgers.nl

Folkband Vandiekomsa steeds populairder

Top1000allerTilburgers2012In de Top1000 aller Tilburgers van 2012 stonden een aantal verrassingen. Eén ervan was Vandiekomsa die met de ‘Wijvendans’ op nummer 25 nieuw terecht kwam. Ook het nummer van de ‘Kiepenboer’ behaalde een notering in de Top1000 en wel op plek 152. De huidige bezetting van de groep bestaat uit Hein Augustijn – snaren, zang; David Cornelissen – snaren, zang, fluitjes; Marcel van Cuijk – contrabas; Ramon de Louw – zang, trommel; Maarten Roijackers – slagwerk. Tijd voor een gesprek.

De groep is opgericht in 2007. Aanleiding was een oproep op folkforum.nl van Hein Augustijn op een folkforum, Hein woont in Utrecht maar komt uit Hilvarenbeek en had de sterke wens om een folk-groep op te richten. Als eerste reageerde Ramon de Louw op het bericht, en die bracht Hein en David Cornelissen met elkaar in contact. David speelde al heel lang verschillende muziekinstrumenten, schrijft veel muziek, en folkmuziek heeft zijn warme belangstelling. Hij begon al op zijn negende jaar met het bespelen van de fluit. Ook Hein komt uit de muziekwereld. Samen met accordeonist Koen Steenbakker is Vandiekomsa begonnen.

Ramon de Louw schreef de eerste songtekst, ‘de kiepenboer’ genaamd, een nummer dat hij binnen een week geschreven heeft. David en Hein schrijven meestal de muziek, en David had ook nog wat instrumentele deuntjes op de plank liggen, die hij goed kon gebruiken voor Vandiekomsa. “We schrijven en zingen in de Brabantse tongval, we gebruiken niet altijd dialect, ik kan het niet eens goed” legt David uit. “Het moet van nu zijn, er is behoefte aan iets wat dichtbij is. Het moet over eerlijkheid gaan, en puurheid, zo plat is ook nep, het gaat om authenticiteit, zoals ik praat, zo zing ik ook”. Ramon vult aan: “We inspireren elkaar, we schrijven en zingen ook om beurten, ook de teksten nu, ik kan niet goed muziek schrijven, maar daar zijn David en Hein voor”.

Vandiekomsa
Van links naar rechts, Hein, David, Ramon (zittend) Maarten en Marcel Foto: Margot Roijackers

De naam Vandiekomsa wordt niet door alle bandleden gedeeld. Ramon kwam de tekst tegen in een  verhaal, geschreven in dialect, op de website van Cubra (Cultureel Brabant). “De uitdrukking is ‘ dat is d’r ene vandiekomsa’, afgeleid uit het Frans (Comme Ci, Comme Ça), maar opmerkelijk betekent het in het Tilburgse juist weer iets positiefs.
. “Ik ben slecht met namen, maar Vandiekomsa heb ik altijd meteen onthouden” vult Maarten aan.

De eerste repetities waren in de oude Hall of Fame aan de St Ceciliastraat en het eerste optreden van de band vond daar ook plaats, zo rond carnaval in 2008. Het was een soort alternatief carnavalsfeest, ‘kernafval’ genaamd.  David: “Maar het was wel storend, er kwam herrie uit de zaal ernaast, en er zat een brom in de installatie.” “Dat was zoals het niet moest” voegt Ramon toe, “We hebben er veel van geleerd, vooral ook om ons goed voor te bereiden. Maar echt veel optredens hebben we nooit gedaan. In 2011 zijn we de studio ingedoken, en kwam onze naamloze debuut CD uit.”  Het liep toen niet echt storm, ondanks positieve recensies, vooral ook in Vlaamse muziekbladen. Later ging het beter lopen, zeker omdat de folk-groep ontdekt werd in het danswereldje.”

Vandiekomsa dacht daarna aan een tweede album en uitbreiding van de band.  David: “Het is genre-muziek, je moet je eigen plek veroveren, wij nuanceren meer dan bijvoorbeeld de Veulpoepers, dat veel meer een protestband was met sterke maatschappijkritiek, onze toon is anders.” Zo rond het einde van 2011 kwam de versterking, de accordeonist, Koen Steenbakker, had de band al verlaten. Maarten Roijakkers als drummer, kwam in december 2011 bij, en kort na hem Marcel van Cuijk met de contrabas. Ramon: “De basis is altijd humor, dat is therapie, lol hebben samen, we zijn erg blij met de uitbreiding”.

Het plan voor de toekomst is om een mooie plek te veroveren in de Brabantse Folk-scene. En dat ziet de groep nu ook groeien na uitspraken van Rudikuul (diskjockey ‘Terugspoelen’ en van voormalige De Spoel) om de ‘Wijvendans’ te promoten, en de mooie noteringen in de Top1000 aller Tilburgers. Er staan een aantal optredens op stapel.  Ramon: “We staan 24 maart op het Puur festival in de schouwburg en we hebben ook plannen om op Mundial op te treden. En op 21 april hebben we een speciaal optreden voor ‘Brabants Moiste‘, een festival die het mooiste brabantse dialectnummer kiest, met het nummer van de Kiepenboer, dat genomineerd is.”  David merkt op: “We hoeven niet veel moeite te doen om ons te onderscheiden, het wordt erg gewaardeerd dat wij onze eigen nummers maken. Ons eigen oeuvre groeit, en bouwt zich vanzelf op in een spontane en natuurlijke manier.”

Mobiele versie afsluiten