Site pictogram Tilburgers.nl

Fotograaf Frans van Aarle doneert collectie aan Regionaal Archief

Op vrijdag 8 september heeft fotograaf Frans van Aarle de volledige fotocollectie van zijn familiebedrijf officieel geschonken aan het Regionaal Archief Tilburg.

Het gaat om een collectie die voor het grootste deel bestaat uit negatieven, naar schatting rond de 100.000. Het negatievenarchief van Van Aarle is één van de grootste archiefcollecties die Regionaal Archief Tilburg de afgelopen jaren heeft verworven. De eerste overdracht vond plaats in mei 2004, toen de grootvader van Frans van Aarle al een flinke collectie doneerde.

Nu is Frans van Aarle op het punt gekomen om ook het tweede deel met analoge negatieven over te dragen. Deze bevatten bijzondere onderwerpen zoals Communicatie Bourgondië, Champions League Willem II en de Universiteit Tilburg.

Coproductie Tilburgers.nl en Omroep Tilburg

Bij de overdracht was ook burgemeester Peter Noordanus aanwezig, die het gezelschap op een bijzondere anekdote trakteerde. Zo was hij aanwezig bij het inmiddels berucht geworden Rolling Stones concert op 8 augustus 1964 in het Kuhrhaus in Scheveningen, waarbij rellen uitbraken en het publiek spontaan het interieur verbouwde. Hiervan bestond een foto waarop de nu afscheid nemende burgemeester van Tilburg in actie op stond. Het negatief van deze foto was in bezit van dagblad Het Vaderland. Peter Noordanus heeft later de kans niet voorbij laten gaan om dit negatief uit het archief van Het Vaderland te verwijderen.

Mobiele versie afsluiten