Fris en droog met een afwisseling van zon en wolken. Vanaf 2e Paasdag koud weer met winterse buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende Paasweekeinde: fris en droog met een afwisseling van zon en wolken. Zaterdag en zondag zien er best prima uit als je tenminste een jas aan doet. De temperaturen komen namelijk niet hoger uit dan 11 graden op zaterdag en 13 op zondag en het blijft op beide dagen droog.

Vanaf 2e Paasdag gaan we echt de kou in en wordt het maandag maximaal 7 graden. Dinsdag wordt de koudste dag van de week met een graad of 5 en in de ochtend vriest het zelfs. De dagen erna wordt het overdag zo’n 7 graden en ‘s nachts rond het vriespunt. Dit alles gaat gepaard met buien die de hele week aanhouden. Op maandag en dinsdag hebben deze zelfs een winterse lading met natte sneeuw en hagel. Brrrrrrr.

Het werd een zomers einde van de eerste lentemaand. Maar liefst twee weerrecords werden gebroken. Dat het zó warm zou worden had niemand verwacht, met maar liefst twee zomerse dagen van minstens 25 graden in Berkel-Enschot. Afgelopen dinsdag werd landelijk de warmste 30 maart ooit waargenomen. In Woensdrecht steeg de temperatuur naar 23,9°C, waarmee het record uit 1998, met 23,4°C in Arcen, werd gebroken.

Officieel werd het niet de warmste ooit, want in De Bilt bleef het kwik steken op 21,3°C, waardoor het record van 30 maart 2017 met 21,8°C overeind bleef. In onze regio werd het zelfs zomers warm met 25,3°C in Tilburg. Een dag later ging de temperatuur nog verder omhoog en werd het zelfs de warmste maartdag allertijden. In Arcen werd het namelijk 26,1°C, waarmee het oude record van 29 maart 1968 met 25,4°C in zowel Soesterberg als Volkel uit de boeken werd geschreven.

Tevens werd het natuurlijk ook landelijk de warmste 31 maart sinds 1901. Het vorige record dateert uit 2017 toen Arcen 24,3°C noteerde. Tenslotte werd het ook officieel de warmste 31 maart, want in De Bilt zag men het 23,8°C worden en dat is precies twee graden warmer dan het oude record uit 2017. En als je nog niet genoeg weerrecords om de oren hebt gekregen, komt er hier nog een. Namelijk die van hoogste etmaalgemiddelde temperatuur. Maastricht zag het gemiddeld over 24 uur op de laatste maartdag 16,8°C worden, waardoor de 16,3°C van Arcen uit 2017 naar de tweede plaats werd verdreven. Kortom, na de 10 warmterecords in februari kunnen we er nu alweer 5 van zulke records bijschrijven. Het houdt niet op.

Door die zomerse dagen werd maart in onze regio een normale lentemaand voor wat betreft temperatuur. Daarnaast droog en zeer zonnig en dat kwam vooral door de laatste drie dagen. Inmiddels is april begonnen en deze zal uit een totaal ander vaatje tappen. Het zal voor een enorme weersomslag zorgen, waarbij de temperaturen vanaf tweede Paasdag zelfs de 10 graden niet zullen halen.

Daarbij vallen geregeld winterse buien met natte sneeuw en hagel. De afkoeling merkte je op deze donderdag al, waarbij het in de loop van de middag al een stuk kouder werd. De temperatuur steeg nog wel tot zo’n 17 graden, maar aan het begin van de avond was deze gezakt tot een graad of 11. De komende uren zakt de temperatuur steeds verder weg om in de nacht uit te komen op 2 tot 3 graden. Vrijdag wordt een prachtige dag met heel veel zonneschijn. Wel zien we in de loop van de dag sluierwolken verschijnen, waar de zon doorheen probeert te schijnen. Met een matige wind wordt het maximaal 12 graden, maar voor het gevoel is het een stuk kouder.

Het paasweekeinde ziet er wisselend uit. Op zaterdag en zondag wisselen zon en wolken elkaar en blijft het droog. Wel zien we verschillende temperaturen en dat heeft alles met de wind te maken. Op zaterdag wordt het bij een noordenwind maar 11 graden, terwijl het op paaszondag de thermometer 13 graden zal aanwijzen omdat de wind dan uit het westen komt.

Vanaf Paasmaandag gaan we echt de kou in. Een krachtig hogedrukgebied bij IJsland en een diepe depressie boven Noorwegen zorgen voor een sterke noordelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. De temperatuur zakt terug naar maximaal 7 graden. Omdat de stroming over de Noordzee gaat ontstaan er gemakkelijk buien en in combinatie met die ijskoude lucht betekent dat natte sneeuw en hagel. Op dinsdag wordt het nog kouder en houdt de aanvoer van winterse buien aan. Dan kan het in de nacht zelfs gaan vriezen. Op woensdag verandert het weerbeeld en begint de depressie te draaien, waardoor het hogedrukgebied de oceaan wordt opgeduwd. Wel blijven we nog in de koude lucht zitten met 7 graden overdag en ’s nachts temperaturen rond het vriespunt. Nog steeds vallen er buien, maar die zullen geen winterse lading meer bij zich hebben.

Geef een reactie