De weersverwachting voor het komende weekeinde: fris met een enkele bui. We zullen een jas nodig hebben, want op zaterdag is het slechts 16 tot 17 graden en op zondag wordt het maximaal een graad of 14. Daarbij kan er op beide dagen een bui vallen en dan vooral op zaterdag, maar dan zijn er wel opklaringen. Op zondag daarentegen is het overwegend bewolkt. Na het weekeinde gaan de temperaturen omhoog en kan het vanaf woensdag zelfs zomers warm worden van minstens 25 graden. Op maandag vallen er enkele buien en op dinsdag is het droog. Dat weerbeeld houden we de rest van de week, maar dan wel met hogere kwikstanden.
Opnieuw kreeg de natuur deze week wat water en werden de regenmeters goed gevuld. Afgelopen maandag vielen er buien die in Berkel-Enschot nog 7 mm achterlieten. In het westen en oosten van Brabant viel meer neerslag. Zo ving Oosterhout 20 mm op, Ginneken 24 mm en in Gemert viel 25 mm. Nadat in de ochtend de eerste buien vielen werd het broeierig en werd het met 24,9°C in Tilburg bijna zomers warm. De dagen erna kwam de afkoeling met zo’n 18 graden op zowel dinsdag als woensdag. Op deze Hemelvaartsdag werd het wat warmer en kwam het kwik weer boven de 20 graden uit tot 21,6°C.
En dat is dezelfde temperatuur als vorig jaar met Hemelvaart die toen op 13 mei viel. Alleen hadden we toen veel meer zonuren (7 in totaal), want bleef vandaag scheen de zon slechts 3 uur. Aan de kust was het veel zonniger en liet de zon zich meer dan 9 uur zien; Vlissingen had zelfs 10 zonuren. Het bleef wel droog en dat was het in het hele land. Maar dat gaat veranderen. Boven Engeland zien we al de eerste regenzones aankomen en deze trekken de Noordzee over. In de loop van de nacht bereiken deze onze regio en gaat het regenen.We hebben namelijk te maken met een koufront dat overtrekt en als dat voorbij is komen we in frisse en van oorsprong polaire lucht terecht. De wind draait namelijk naar het noordwesten als gevolg van een depressie die boven Scandinavië ligt en een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk. De temperaturen gaan dan ook dalen, waardoor we de 20 graden tot en met maandag niet meer zullen halen.
Morgenochtend kan er nog een druppel vallen, maar de neerslag verlaat al snel onze regio. De zon komt er bij afgewisseld met wolkenvelden en dat houden we de rest van de vrijdag. Met maximaal 17 graden is het fris en zo koud hebben we het sinds de eerste dag van mei niet meer gehad toen het 16,5°C werd. Met een matige tot vrij krachtige wind zal het zelfs nog frisser aanvoelen. Op zaterdag draait de wind meer naar het noorden, waardoor nog koudere lucht onze kant op kan komen.
Maar dat merken we pas op zondag. De zaterdag zelf laat nog een kwikstand zien van een graad of 16 tot 17. De depressie probeert zich uit te breiden tot over onze regio, waardoor er een bui kan vallen. Maar het hogedrukgebied zet de aanval in, waardoor in de loop van de dag de neerslagkansen flink afnemen. Op zondag blijft het dan ook overwegend droog, maar dan is het wel bewolkt en komt de zon er niet aan te pas. Hierdoor kan het ook niet opwarmen en blijft de temperatuur op 14 graden steken. En dat is koud voor de tijd van het jaar waar 19 graden normaal is. Overigens zal die 14 graden geen kouderecords opleveren, want staat voor 29 mei op 10,0°C waargenomen in 1984 in Vlissingen. In Brabant staat het kouderecord voor die dag op 11,0°C wat zowel in Gilze-Rijen als in Woensdrecht werd geregistreerd en dat gebeurde negen jaar geleden in 2013.
Na het weekeinde wordt het warmer en kan het vanaf woensdag zelfs zomers worden tot meer dan 25 graden. Maandag krijgen we nog een aantal buien en is het met 17 graden nog fris, maar op de laatste meidag loopt de temperatuur al op tot over de 20 graden. Dat komt omdat de zon zich steeds meer laat zien. Zodra juni op de kalender verschijnt en de meteorologische zomer van start gaat, zien we meteen dat de thermometer zich daaraan houdt. Want deze laat dan zomerse temperaturen zien van minstens 25 graden. Maar allemaal stabiel is het niet en dat betekent dat er op het einde van de dag buien zullen vallen. Onweer wordt overigens niet verwacht omdat de atmosfeer op 5 km hoogte niet koud genoeg is, waardoor deze buien niet echt voor een afkoeling zullen zorgen voor de dagen erna.