En ineens zijn we in de kou beland. Met vanmorgen in de weerhut een temperatuur van 3 graden in Tilburg was het aan de grond een stuk kouder met 0,7°C. Op enkele plaatsen heeft het op klomphoogte zelfs gevroren.
Twenthe had -0,1°C, Heino -0,5°C en het koudst werd het in Wijk aan Zee met -2,4°C. Dat leverde geen dagrecord op, want dat staat op -4,6°C waargenomen op 6 oktober 1971 in De Bilt.
De zomerjas kon vanochtend meteen de kast in en daarvoor in de plaats handschoenen en een dikkere jas. Het was daarmee de eerste vorstdag aan de grond van het seizoen. We moeten teruggaan naar 16 mei toen het voor het laatst op die hoogte had gevroren. Dat gebeurde in Eindhoven toen er matige vorst werd geregistreerd met -5,5°C. Ook toen had het op neushoogte niet tot vorst.
Na een zeer warme september is deze oktober koud begonnen, waarbij de temperaturen op enkele dagen onder normaal uitkwamen. Dat gebeurde op 2, 5 en 6 oktober. Op deze donderdag haalde Ell, Maastricht en Hupsel zelfs de 12 graden niet, terwijl we op 16 graden mogen rekenen. De zon deed veel goed, maar was alleen in de ochtenduren aanwezig.
In de loop van de middag nam vanuit het oosten de bewolking namelijk toe. Het bleef droog en warmer dan 13,5°C werd het niet in onze regio. Vanavond en de komende nacht blijft de bewolking hardnekkig, waardoor het niet meer zo koud zal worden want het kwik blijft op een graad of 8 steken.
De vrijdag begint dan grijs met vrij veel bewolking, waaruit plaatselijk wat motregen uit kan vallen. Dat komt door een neerslaggebied boven Duitsland dat ons net kan schampen. Pas in de middag zien we gaten in het wolkendek verschijnen en stijgt de temperatuur naar 15 graden.
Bij dit alles staat er een matige noordoostenwind. In de avond en nacht verandert er niet veel en overheerst nog steeds de bewolking. Pas in het weekeinde komt de zon steeds meer te voorschijn. Oorzaak van al dat grijs is het opschuiven van het hogedrukgebied richting Lapland, waardoor alle zonneschijn meegenomen wordt.
Maar geen nood, want in het weekeinde nadert vanuit de Atlantische Oceaan alweer een nieuw hogedrukgebied welke een verbinding maakt met die uit Lapland. Een enorm hogedrukgebied boven Scandinavië is dan het gevolg en dat betekent dat we meer de zon te zien krijgen. Maar echt stabiel is het allemaal niet, waardoor buien gemakkelijk tot ontwikkeling kunnen komen.
Zowel op zaterdag als zondag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, maar met respectievelijk 15 en 13 graden blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Het blijft wel op beide dagen droog.
Opvallend is dat het in de nacht van zaterdag op zondag begint op te klaren. Het kwik duikelt naar beneden en opnieuw bestaat er dan kans op vorst aan de grond. Na het weekeinde wordt de atmosfeer alsmaar onstabieler. Boven de Noordzee gaan er elke dag buien ontstaan die het binnenland in gaan trekken. Vooral dinsdag worden er veel buien verwacht. Met 13 tot 14 graden blijft het fris.
Recente reacties