Gemeente dreigt zorginstellingen met te hoge topinkomens

Tzorgwaalf zorginstellingen worden volgend jaar bedreigd om hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er managers werken die een jaarloon krijgen dat ruim boven een ministerssalaris ligt.

De norm voor topinkomens bij de (semi-)overheid is eind december 2014 door de Eerste Kamer verder aangescherpt. Het maximum ligt nu op het niveau van het ministerssalaris (178.000 euro).

In een brief heeft de gemeente Tilburg gevraagd om deze topinkomens bij de gesubsidieerde (semi-)overheid instellingen te beperken. ”Gemeentelijke subsidies moeten doelmatig en maatschappelijk verantwoord uitgegeven worden. Hierin past niet dat instellingen te hoge salarissen uitkeren die uit publieke middelen worden opgebracht”, schrijft de gemeente Tilburg in de brief.

De gemeente Tilburg wil niet zeggen om welke zorginstellingen het gaat maar bevestigt dat Thebe er een van is. Bij Thebe verloren recent nog bijna 2000 huishoudhulpen hun baan. De bestuursleden Karel Verwey en Rob Stam van Thebe ontvingen in 2013 een inkomen van respectievelijk 227.000 en 218.000 euro.

Landelijk gezien willen VVD en PvdA het maximumsalaris in de publieke sector nog verder verlagen met nog eens enkele tienduizenden euro’s onder een ministerssalaris per jaar. De norm geldt dan voor alle inkomens en dus niet voor alleen topbestuurders. Dit geldt dan ook voor presentatoren van de publieke omroep. Op dit moment zitten onder andere Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk ruim boven de norm.

Wet Normering Topinkomens (WNT):

Op grond van de WNT mag in 2015 het inkomen van topfunctionarissen in de (semi) publieke sector behoudens overgangsrecht maximaal 100% van het ministerssalaris zijn. Dat komt in 2015 neer op € 178.000 inclusief belaste kostenvergoedingen en pensioenbijdrage werkgever. In 2014 was het algemene maximum € 230.474

Voor bestaande contracten geldt overgangsrecht en voor enkele specifieke sectoren geldt 2015 als een overgangsjaar. Voor zorginstellingen, zorgverzekeraars, specifieke onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties en organisaties op het terrein van ontwikkelingssamenwerking gelden in 2015 andere, sectorale normen. Het overzicht van de verschillende in 2015 van toepassing zijnde maxima is hieronder te downloaden. Er is een separaat overzicht met de bezoldigingsmaxima voor topfunctionarissen zonder dienstbetrekking.

bron: ANP,  Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Waarom moeten daar die dure managers zitten? volgens hogerhand omdat ze veel gestudeerd hebben en verstand van zaken hebben. Maar waarom gaat er dan steeds zoveel fout kijk bij banken ziekenfondsen nu weer thebe en ga zo maar door.ik heb ook het vermoeden dat het gegunde posities zijn en dat het voortaan weinig met besturen te maken heeft.en waarom moet een manager zo’n absurd salaris hebben ik zelf vind een netto salaris van 5000 EURO per maand van gemeenschapsgeld dik betaald.

jack

Geef een reactie