Site pictogram Tilburgers.nl

Gemeente Tilburg en Provincie redden Incubate festival van de ondergang

nl-incubate-diagonalHet college van Tilburg en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant stellen extra subsidie beschikbaar voor het, in zwaar weer verkerende, festival Incubate. Beide partijen geven een gelijke bijdrage van 140.000 euro per organisatie (totaal 280.000 euro). Aan de steun zijn wel verschillende voorwaarden verbonden. Het festival moet een zakelijk leider aanstellen en het moet kleiner worden.

Het Tilburgse festival Incubate is in 2015 in de financiële problemen gekomen door tegenvallende bezoekersaantallen. Daardoor heeft het internationaal bekende festival te maken met een exploitatietekort van bijna drie ton. Het festival heeft overlegd met de provincie en de gemeente Tilburg om een oplossing voor het probleem te vinden. De provincie en de gemeente bieden in dit uitzonderlijke geval samen die oplossing.

De bijdrage van de gemeente Tilburg komt uit het budget van de Cultuuralliantie. Er worden dus geen extra gemeentelijke middelen ingezet. Eerder wilde deze alliantie de bijdrage van Brabant C matchen. Dat leek op dat moment niet nodig. Nu maakt Incubate alsnog gebruik van deze financiële middelen. De provincie verstrekt de subsidie uit de bestaande culturele begroting.

2015-09-14 779 Opening Incubate rede Joost Heijthuijsen
directeur van Incubate Joost Heijthuijsen

“We zijn ontzettend blij met de eenmalige extra financiële bijdrage van de gemeente via de Cultuuralliantie en met de bijdrage van de provincie. Daarmee onderschrijven ze voor ons het belang van het festival Incubate”, stelt de directeur van Incubate Joost Heijthuijsen. De directeur kan zich ook vinden in de voorwaarden die gesteld zijn.

De gemeente en de provincie geven Incubate een nieuwe kans voor de toekomst.

Wethouder Hendrickx: “Het bestuur van Incubate heeft mij na het festival op de hoogte gebracht van de financiële tegenvaller. Dit signaal verbaasde en verontrustte mij: hoe kan een festival dat al 10 jaar bestaat van het ene op het andere moment zo’n enorm exploitatietekort hebben. Dat mag niet nog een keer gebeuren. Vandaar dat we in overleg met de provincie, weliswaar een financiële bijdrage leveren, maar deze wel onder strenge voorwaarden ter beschikking stellen”.

Henri Swinkels Gedeputeerde van Brabant @Erik van der Burgt
Henri Swinkels Gedeputeerde van Brabant @Erik van der Burgt

Gedeputeerde Henri Swinkels (SP) heeft vertrouwen in de toekomst: “In al die jaren is een stevig festival neergezet. Niet voor niets zijn ze recent weer genomineerd als beste indoor-festival van Europa. Deze laatste editie zijn echter keuzes gemaakt die minder goed zijn uitgevallen, daar moet goed naar gekeken worden. Dan kan Incubate weer gezond verder.”

Incubate festival is een stadsfestival voor grensverleggende cultuur. Het presenteert een breed programma met vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater.
Het Incubate Festival heeft zich in de afgelopen jaren in Tilburg ontwikkeld tot een beeldbepalend internationaal festival, en is daarmee van grote betekenis voor de stad Tilburg. Het heeft gezorgd voor internationale allure, positieve aandacht en reuring in de stad. Het is een schoolvoorbeeld van het Tilburgse DNA: gedreven, tegendraads en een tikkeltje eigenzinnig.

Ook voor de provincie, die talentontwikkeling en het versterken van het nationale en internationale cultuurprofiel hoog op de agenda heeft staan, is Incubate een belangrijke speler in het streven om Brabant (inter)nationaal op de kaart te zetten met cultuur.

Logo-Incubate

Mobiele versie afsluiten