Site pictogram Tilburgers.nl

Gemeente Tilburg houdt vast aan oude modellen bij innovatieve netWERKmarkt

netWERKmarktVandaag organiseerden de gemeente Tilburg, Baanbrekers en het UWV een netWERKmarkt in het Willem II-stadion. Een drukbezochte markt, waarin werkgevers, netwerk- en andere arbeidsmarkt gerelateerde organisaties zich gratis konden presenteren aan de duizenden werkzoekenden in de regio Tilburg en omstreken. Opvallend was dat er veel deelnemende werkgevers aanwezig waren van sectoren waarin de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd. Techniek, logistiek, productie en zorg zijn op dit moment de belangrijkste speerpunten waarop de arbeidsmarkt in Tilburg draait.

Naast een flink aantal uitzendbureaus. waren er ook veel maatschappelijke organisaties aanwezig die nu al  inspelen op de nieuwe Participatiewet. Er was veel aanbod in werkervaringsplaatsen, leertrajecten, vrijwilligerswerk en de innovatieve Meestersbeurs die de 50-plussers naar werk gaat begeleiden.

Bij binnenkomst valt op dat de bezoekers niet zomaar de diverse ruimten met standhouders kunnen bezoeken. Een medewerker deelt plattegrondjes uit, met een uitgestippelde route en het is de bedoeling om die route precies op te volgen.

De drie dames van stichting Pars Cipere deden voor het eerst mee aan dit evenement en waren wat overweldigd door de drukte in de eerste uren. “Vanmorgen ging de deur om 10 uur open en het leek wel de uitverkoop van de Hema. Wel duizend werkzoekenden hebben we gezien die allemaal dachten dat ze met een baan naar buiten zouden komen.” vertelt Karin van Pars Cipere. “Maar gelukkig hebben we zo’n vijftien jongeren gesproken waarvoor we iets kunnen gaan betekenen.”

Bij de tafel van Service bureau Zuid van Het Werkt was de aanloop en belangstelling ook enorm groot. Henriëtta:  “Alleen toen het duidelijk werd dat het om ervaringsplaatsen zonder salaris gaat, werd de interesse wat minder”

Bij de stand van de Startersbeurs was vooral veel interesse voor nieuwe Meestersbeurs. Nu nog slechts een website die vannacht door de gemeente Tilburg is gelanceerd.  Een initiatief van de gemeenten Tilburg en Eindhoven en hoogleraar Arbeidsmarktbeleid professor Ton Wilthagen dat 50-plussers weer een kans moet gaan biedt op de arbeidsmarkt.

De middag werd afgesloten met een netWERKborrel voor alle standhouders met een nawoord van wethouder Erik de Ridder, onder andere verantwoordelijk voor Arbeidsmarktbeleid en Economie.

optimaalBert Verbunt en oprichter Genio de Weert van de stichting ‘Netwerk 50+ Dongen’ vertellen dat ze vandaag veel mensen hebben gesproken. Zij helpen als laagdrempelige en ongesubsidieerde stichting veel 50-plussers bij het vinden van werk. Genio vertelt: “Dongen is hard getroffen door de crisis met veel werklozen. We hadden er eigenlijk geen leeftijd aan moeten koppelen, want elke werkloze ervaart hetzelfde, leeftijd speelt daarbij geen rol.” Dat blijkt ook uit de tekst op de website: “Iedere werkzoekende uit Dongen e.o. en iedere belangstellende voor dit initiatief is van harte uitgenodigd zich bij ons aan te sluiten!” waarbij als motto geldt: “Halen en brengen.”

Ook over de Meestersbeurs zijn de initiatiefnemers van Netwerk 50+ Dongen enthousiast. Bert Verbunt: “Ik hoop dat we er iets mee kunnen doen, dat we samen kunnen werken want we houden veel mensen uit de bijstand.” Genio de Weert voegt daar aan toe: “Eigenlijk begint hier bij de naborrel het echte netwerken pas, aan de gesprekken die we hier voeren hebben we veel meer.” Helaas stopte hier het interview abrupt.

De vooraf aangekondigde, onafhankelijke media Tilburgers.nl bleek beslist niet welkom bij deze afsluiting van de netWERKmarkt.  Midden in één van de interviews met enkele standhouders werden we door mevrouw C.C. van de gemeente Tilburg gesommeerd om onmiddellijk te vertrekken. Volgens haar was de media al geweest. Hierdoor misten we het nawoord van wethouder Erik de Ridder.

Mobiele versie afsluiten