Site pictogram Tilburgers.nl

Gemeente Tilburg let op, lees de financiële bijsluiter!

Gastbijdrage van Bram van Beurden, voorzitter van Stichting Stadsbomen

Tilburg krijgt een Primark warenhuis
Tilburg krijgt een Primark warenhuis

Chocolade letters in de kranten kondigen het al aan: “de Primark komt naar Tilburg!” de gemeente Tilburg wordt door de voorzieningenrechter vrijgesproken van de beschuldiging ongeoorloofde staatssteun te verlenen aan de ontwikkelaar.

De krantenkoppen maken de liberale bestuurders in Breda wat zenuwachtig “De Primark zou toch naar Breda komen?”; enige verwarring is gezaaid. De vraag die gesteld moet worden is “Wil de Primark zich eigenlijk wel in Tilburg vestigen?” Tenslotte horen we of zien we geen berichten hierover van de kledingreus zelf.

Een zeer reële vraag, want in de Financial Times werd dit voorjaar geschreven dat de jaarcijfers van de Primark nog steeds gunstig waren maar dat het laatste half jaar de winst in Nederland wat tegenviel viel. Een belangrijke oorzaak die wordt gegeven:  “De nieuw geopende winkels in Nederland kannibaliseren de bestaande winkels”.

primarktDus kun je je afvragen, hoe interessant is het überhaupt voor Primark om een tweede outlet te openen voor een Tilburgs publiek dat nu al binnen nog geen half uurtje met de trein al in pashokje van het filiaal in Eindhoven staat? Ik besloot deze vraag voor te leggen bij het British Food Association in Sutton (eigenaar van Primark) door een mailtje te sturen met de vraag: Kloppen de geruchten dat uw bedrijf voornemend is een outlet te openen in onze stad Tilburg? vervolgens kreeg ik een antwoord van de Nederlandse communicatie afdeling dat ze dit momenteel niet kunnen bevestigen.

Kunnen we dan eigenlijk wel aannemen dat Primark eerder kiest voor Tilburg dan Breda? Terwijl wij hierover discussiëren is ontwikkelaar Kroonenberg groep druk aan het verbouwen aan het winkelcentrum de Barones in Breda om naar eigen zegge grotere ketens te huisvesten. En zij weten precies wat de Primark zoekt tenslotte hebben zij de afgelopen jaren al meerdere sleutels aan deze winkelketen mogen overhandigden zoals in Eindhoven en Hilversum.

06-01-2015-Stadskantoor-3-Stadhuisstraat-PrimarkBovendien ligt Breda wel heel dichtbij het nieuwe distributiecentrum dat Primark nu zelf aan het bouwen is in Roosendaal. Niet dat die 30 extra kilometers naar Tilburg veel uitmaken op de landelijk distributie. Wat wellicht wel de doorslag kan geven voor Primark om toch voor Breda te kiezen is hun eigen marketing research.

Op 16 oktober 2013 zijn er drie identieke community Facebookpagina’s aangemaakt maar met verschillende titels, ‘Primark Tilburg’, ‘Primark ’s-Hertogenbosch’ en ‘Primark Breda’ na vier dagen had ‘Primark Breda’ al 4.582 likes en ‘Primark Tilburg’ nog maar en schamele 240 likes. Inmiddels heeft Primark Breda met bijna 9.000 ruim twee maal zo veel likes als Tilburg.
Tot nu toe is de Primark in elk gat gesprongen dat de sluitende bijenkorven hebben achtergelaten, en de Bijenkorf Breda (in de Barones) zal komend voorjaar vertrekken. Enige uitzondering zal Den Bosch blijken te zijn; daar heeft de Facebook pagina dan ook welgeteld pas 6 likes gegenereerd.

Ik ben geen trend forecaster in de vastgoed maar het ziet er naar uit dat Van der Ven veel winst kan maken als de gemeente Tilburg zichzelf verplicht de grond van sk3 terug te kopen voor 6,7 miljoen euro als de Primark bekend maakt dat ze toch liever in Breda openen. En dat laatste zal, denk ik, niet lang meer duren. Dit is natuurlijk allemaal maar speculatie van mijn kant, maar toch wel met een beetje voorkennis. Dus let op de risico’s van dit product zijn héél hoog.

Mobiele versie afsluiten