Site pictogram Tilburgers.nl

Gemeente Tilburg mag inkomenseis stellen aan gesubsidieerde instelling

Ronald Plasterk (links) met leden in gesprek
PvdA minister Ronald Plasterk (links)

Gemeente Tilburg mag voortaan voorwaarden stellen aan de inkomens van bestuurders van instellingen die subsidie willen ontvangen. De gemeente moeten deze inkomenseisen dan wel stellen voordat zij de subsidie verstrekken en niet pas daarna proberen af te dwingen. Dat heeft PvdA minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag 4 september middels een brief aan de Tweede Kamer medegedeeld.

Aanleiding was een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat een gemeente niet zou mogen korten op de subsidie als ze de inkomens van bestuurders van deze gesubsidieerde instellingen te hoog vinden. Volgens Plasterk mag dat dus wel als dit vooraf gebeurt en hoeft hij de wetgeving niet aan te passen.

De minister wil stimuleren dat lagere overheden, gemeenten en provincies, goed opletten of gesubsidieerde instellingen hun functionarissen niet te veel betalen en is bereid samen met de lagere overheden modellen te maken die ze kunnen gebruiken om de topinkomens bij de toekenning van subsidies aan te pakken.

In oktober 2012 voerde de Tilburgse gemeenteraad al een discussie over de mogelijkheid om subsidie af te wijzen als instellingen hun bestuurders een te hoog salaris uitbetalen. Destijds werd besloten om de lopende rechtszaken hierover af te wachten.

bron: binnenlands bestuur

Mobiele versie afsluiten