Gemeente Tilburg wil MOB-terrein Tilburg Noord kopen voor evenementen

Het MOB-complex is weer in beeld bij de Gemeente Tilburg en ditmaal wil ze het kopen van de Provincie. Een aantal plekken in de stad waar nu evenementen worden georganiseerd, zal in de nabije toekomst niet meer beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld door woningbouw op evenemententerrein ’t Laar en betere bescherming van het Leijpark.

In 2019 en 2021 is door het Draaimolenfestival uitgetest of het MOB-terrein geschikt is voor evenementen. In 2019 was er een festival van één dag met circa 13.000 bezoekers en in 2021 duurde het evenement 10 dagen met 750 bezoekers per dag. Er zijn op het terrein geen voorzieningen als elektra, water en riool aanwezig, maar toch is aangetoond dat er onder deze omstandigheden evenementen kunnen worden georganiseerd, al vraagt dat van de organisator en de gemeente veel voorbereidingen en investeringen.

Arrest van Didam
De Hoge Raad bepaalde in het ‘Arrest van Didam’ heeft de rechter geoordeeld dat een overheid niet zomaar een stuk grond te koop mag aanbieden aan één partij als te verwachten valt dat er ook anderen zijn die de grond willen kopen voor hetzelfde doel. Dus in dit geval mag de Provincie niet zomaar de grond aan gemeente Tilburg verkopen voor  het houden van evenementen als er misschien ook andere kopers zijn, die het  MOB-terrein willen kopen om evenementen te organiseren. Ook andere geïnteresseerden moeten de gelegenheid krijgen om deze locatie te kopen voor hetzelfde doel. Na de zomer zal ook de gemeenteraad het kopen van dit terrein moeten goedkeuren, voordat het door kan gaan.

Kosten
De kosten voor het aankoopproces en de uitwerking van de terreininrichting en het exploitatiemodel bedragen €403.000. De koopsom van de grond, inclusief een dienstwoning, bedraagt €700.000,-.

Natuur
Het MOB-complex ligt in het Natuur Netwerk Brabant (NNB). Dat betekent dat er voorwaarden gelden voor het gebruik om de natuur te kunnen beschermen. Het uitgangspunt voor de gemeente is dat er per evenement een maatwerkoplossing komt om de ecologische waarden van het terrein te beschermen.

Het verhaal van het MOB-complex in Tilburg-Noord.

Het getekende plan voor de Tilburgse Mall

Na de beroemde (en beruchte) plannen voor de Tilburg Mall, welke via een raadplegend referendum het onderspit moest delven in juni 2009, trok het MOB-complex in 2014 de belangstelling van de nationale én internationale pers toen de plannen voor een Gay Village werden onthuld. Dat het om een grap bleek te gaan, om aandacht te vragen voor geweld tegen homo’s en lesbiennes, werd niet door iedereen gewaardeerd.

In 2013 werd het MOB-terrein aangewezen voor het Stadsidee ‘Het Groeilokaal’ van Astrid Huijbregts. Het Groeilokaal is een land-art project voor natuurbeleving en kunst(educatie). Sinds mei 2014 worden op het mob-complex activiteiten voor natuurbeleving en cultuureducatie georganiseerd. Een ‘klaslokaal zonder muren’.

In 2018 had Stichting Wasteworld belangstelling voor dit terrein en ontwikkelde een infotainment themapark met een duurzaam, permanent karakter. Uitgangspunt was de circulaire economie met thema’s als afval, milieu, energie en duurzaamheid. Maar het Tilburgse College zag er niks in.

Ik verzoek eenieder klachten in te dienen mbt de plannen. Dit weekend was Festival Draaimolen.
Dit festival was eerst 1 dag en nu al twee dagen. Wij wonen hier vlakbij en het geluid is vreselijk.
Omdat hier flats staan word het geluid naar alle kanten afgeketst en kun je niet eens normaal televisie kijken. Daar komt nog bij dat in mijn straat veelal oudere mensen wonen die graag op tijd naar bed gaan.
Het idee dat een wethoudertje even voor een ander bepaald dat bewoners voortaan elk weekend in de herrie moeten gaan leven… Concerten moet je in de 013 houden niet in een natuurgebied!
Dat we een mestfabriek opgedrongen hebben gekregen is al erg genoeg.

Op veel plaatsen zijn voormalige MOB-terreinen teruggegeven aan de natuur en toegankelijk gemaakt voor wandelaars. In Tilburg-Noord staat bij de ingang echter al jaren een bord ‘verboden toegang’.
Waarom worden recreanten hier geweerd?

Dan nog iets.
Dit bosgebied maakt deel uit van het Natuur Netwerk Brabant. De bedoeling daarvan is natuurgebieden met elkaar te verbinden, zodat planten en dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen, wat ten goede komt aan de biodiversiteit. Het gaat er ook om het leefgebied van planten en dieren te vergroten.
In lijn hiermee zou je verwachten dat het metershoge hekwerk, dat het ongeveer 10 ha grote gebied omgeeft, al lang verwijderd zou zijn. Maar dit is nog steeds niet gebeurd, terwijl overduidelijk is dat dit hekwerk voor dieren zoals hazen en reeën een onneembare hindernis vormt.

Het gegeven dat het hekwerk nog steeds niet is afgebroken staat volgens mij op gespannen voet met de richtlijnen zoals geformuleerd in beleidstukken.

ik ben het volkomen eens met dhr/mevr A. Aarts. Ook in de Reeshof hebben we al meer dan genoeg geluidsoverlast van diverse kanten, zoals bijvoorbeeld het Reeshofpark, maar ook het oude Charlotte-oord. Fijn als je ’s ochtend weer om 05:00 uur op moet, omdat sommige mensen wel moeten werken.

Ja eerst de stank van de waterzuivering, dan de stank van de mestvetwerking en dan nu nog die kleren herrie. Doe het maar in Tilburg Noord. Waar is de gemeenten Tilburg mee bezig.

Geef een reactie