Site pictogram Tilburgers.nl

Geslaagde rampoefening in Elisabeth ziekenhuis en Willem II stadion

De nep-slachtoffers werden met ambulances naar de Spoedeisende Hulp van het ETZ vervoerd. Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

De grote rampenoefening in de vroege ochtend van zaterdag 3 november 2018 in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en het Willem II Stadion was een succes. Tijdens de ketenoefening werd het Ziekenhuis RampenOpvangPlan (ZiROP) getest, met als scenario een terroristisch incident.

De oefening was een een samenwerking met Elisabeth Tweestedenziekenhuis, de ambulancedienst Regionale Ambulance Voorzieningen Brabant Midden-West-Noord, Koning Willem II Stadion, Rode Kruis, Politie Zeeland-West-Brabant, Dienst Speciale Interventies (DSI) en de brandweer. De organisaties testten de samenwerking, communicatie en afstemming van alle afspraken, processen en protocollen die in de crisisplannen zijn vastgelegd. Ook de opvang en behandeling van slachtoffers met specifieke verwondingen door kogels en explosies was een oefendoel. In totaal waren ruim vijfhonderd deelnemers betrokken bij de oefening.

Scenario
Een gijzeling op de polikliniek was onderdeel van de oefening. Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

De oefening startte ’s ochtends om 07.00 uur in het Willem II Stadion. In het scenario was sprake van 75 nepslachtoffers als gevolg van een schietpartij. Al snel na de melding van het incident kwam de DSI in actie en reed een tiental ambulances het incidententerrein op om de getroffenen eerste hulp te verlenen.

De slachtoffers werden vervolgens vervoerd naar het ETZ, waar ze op de spoedeisende hulp (SEH) werden binnengebracht. Gedurende de oefening vond ook een geweldsincident binnen de muren van het ziekenhuis plaats.

Voor veel deelnemers aan de oefening was het scenario daarom indrukwekkend. “De oefening was erg realistisch opgezet, wat een adrenalinekick gaf bij de collega’s.” aldus traumachirurg Koen Lansink.  “We hebben er weer veel van kunnen leren.”

Leerpunten

Projectleider Patricia van Roessel kijkt tevreden terug op de oefening:  “Het ETZ is hét traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. Als een terroristische aanslag daadwerkelijk plaatsvindt, komen dus veel slachtoffers in ons ziekenhuis in Tilburg terecht. De oefening leert dat we goed voorbereid zijn om grote aantallen slachtoffers met dit type letsels op de SEH op te vangen. De patiëntenzorg was tijdens de oefening goed geborgd.”

Als leerpunt noemt Van Roessel het waarborgen van de veiligheid in het ziekenhuis. “Hoe gaan we om met een dreiging in het ziekenhuis en hoe kunnen we daar het beste op acteren? Hoe bereiden we onze medewerkers daar goed op voor? We hebben ook geleerd dat het belangrijk is dat iedereen goed zijn rol en taken weet tijdens een crisissituatie.”

Mobiele versie afsluiten