Wat een gezelligheid!
Vroeg in de ochtend brandt in Tilburg de kerstverlichting al volop. Sfeerverlichting, heet die eigenlijk. En nu de stad geld heeft gestoken in nieuwe lampjes, mogen die slingers ook best zo heten.
Jammer dat de winkels niet open zijn, samen met de brandende lampjes, denk ik dan als ik door de stad slenter. Of zou ik het niet goed begrijpen? Net als de situatie met al die reclamebanieren die langs de Spoorlaan en bijvoorbeeld de Tivolistraat trots in de wind wapperen. Bij ons in Tilburg staat de tekst op die vlaggen consequent aan de verkeerde kant merk ik iedere keer. Ze zijn alleen leesbaar als je de stad uitrijdt. Is er niemand die ooit heeft bedacht dat je ze ook ‘om en om’ kunt bedrukken en ophangen, zodat de vlaggenteksten zowel met oosten- als met westenwind te lezen zijn?
In de meeste Nederlandse steden en in het buitenland brandt de sfeerverlichting als de winkels open zijn. Omdat het winkelen extra gezellig moet zijn in de donkere dagen aan het einde van het jaar, is de filosofie. Dat blijkt al meer dan tien jaar in Tilburg onmogelijk.
Eerst hingen over straat van die piepende lampenkappen die aangingen als de straatverlichting aanfloepte. Nu hebben ze op dezelfde schakelklok nieuwe lampjes gehangen. Dus: Tilburg krijgt zijn sfeerlicht pas als de duisternis invalt en de winkels bijna sluiten.
Wat ook al jaren een wens van de winkeliers in de binnenstad is: maak een erehaag van feestelijke lampen richting centrum, komend vanaf het station. Ook dat blijkt een te moeilijke opdracht voor het stadhuis en de bijbehorende diensten.
Wel lichtjes in de Noordstraat en de Nieuwlandstraat, maar de Stationsstraat blijft donker. Met als gevolg dat de hoofdweg naar het centrum er uitziet als een onbehaaglijk zwart gat. Reden? De overspanning van de straat zou te groot zijn om lichtjes op te kunnen hangen. Hoe zouden ze dat in andere steden oplossen, vraag je je dan af.
Het wachten is op de kerstbomen.